Nyårsbakelse



Sockerkaksbotten med champagne och vit choklad,
ett lager mörk chokladtryffel,
och överst en champagnecreme.
Inslagen i vit sugerpaste, o dekorerad med olika strössel.


Rödbetssallad med parmesanost

Jag tycker verkligen om rödbetor, men har inte förstått tjusningen med att servera den med den där krämiga röran, utan jag vill ha en sallad som känns fräsch.

Ingredienser

rödbetor
parmesanost
babyspenat
lite örtsalt

Koka rödbetorna i salt tills det känns färdiga med provstickan.
Det kan ta upp till en timme att koka om de är väldigt stora, och späda rödbetor man hittar på sommaren kan bli klara på 15-20 minuter.
Skala och skär de avsvalnade rödbetorna i skivor.
Lägg ut babyspenat på ett serveringsfat. Hyvla över parmesanost. Lägg på betorna, och hyvla mer ost. Krydda till sist med lite örtsalt.
Serveras rumstempererat.


Grillad fetaost

Jag tycker osten är perfekt när den är hård, och har lite grillyta på ovansidan, och är mjuk på undersidan.
Det går även bra att göra grillad fetaost på grönsaker. Då brukar jag ha dem i mitten av ugnen ca 30 minuter med ugnsfolie på, och efter den tiden tar jag av foliet, och grillar fetaosten tills den börjat få lite färg.

Ingredienser:
fetaost
olja (den man gillar bäst)
peppar
1-2 klyftor vitlök
ev. 1-2 gul lök


Häll olja i en ugnsfast form.
(Skär löken i båtar, och lägg i formen)
Skär eller bryt fetaost i bitar, och lägg i formen.
Pressa över vitlöken, och krydda med peppar.
Blanda ihop allt, och grädda lite ovanför mitten av ugnen i 200 grader tills osten fått lite färg.


Fetaost på lök, morötter och rödbetor, tillsammans med falafel, och ärtpesto.


Fetaost på lök, morötter, gul och grön paprika.

Saffranskex utan socker

Gula fina kex med smak av saffran, som passar med en stark ost.

3 dl havregryn
100 g smör
1 krm salt
1 dl naturell yoghurt
2½ dl vetemjöl
1 påse saffran (0,5 gram)
1½ tsk  bakpulver

Blanda havregryn, smör, och salt till en grynig massa. Tillsätt yoghurt, och mjöl blandat med bakpulver och saffran. Låt degen stå kalle en stund före utbakningen. Kavla ut degen tillen rektangulär kaka, ca 3 mm tjock. Skär ut rutor. Grädda i 200 grader tills de fått lite färg, kanske 15-20 minuter.


Saffranskex, tillsammans med Kanel- och Kardemummakex.

Pepparkaksbröd

Jag brukar bara baka bröd med bikarbonat, för jag tycker det är enklast. Smeten rör jag ihop med degkrokarna på elvispen, och sen är det redo att gräddas. Det tar ganska lång tid i ugnen- men behöver inte jäsa innan.

För en brödform behövs:

2 dl havregryn
5 dl siktat dinkelmjöl (275 gram)
1 dl linfrö
2 tsk bikarbonat
2 nypor flingsalt
2-2½ tsk pepparkakskrydda
4 dl naturell yoghurt
½ msk honung (jag trycker ut en skvätt ur en flaska med rinnande honung)


Till formen:
Smör
Havregryn, jag brukar krossa dem lite

Blanda ihop alla torra ingredienser.
Rör ner yoghurt, honung, fyllning, och blanda väl.
Häll degen i en smörad och "havregrynad" form.
Grädda längst nere i ugnen i 175 grader, ca 1 timme och 10-20 minuter.
Efter drygt en timme brukar jag ta ut brödet ur formen, vända uppochner på det, och grädda undersidan av brödet resten av tiden i ugnen.


Sockerfria LCHF-bakelser med apelsin eller äpple och kanel

Detta är två julvarianter av mina sockerfria vaniljbakelser som blev vädigt bra.
Diabetikern jag gjort dem till tycker båda är lika goda, men jag tycker att den med apelsin blev bäst!

Till 12 muffins

Apelsinmuffins:
3 ägg
2 dl vispgrädde
50 gram mandelmjöl
saften och finrivet skal från en halv apelsin
0,5 tsk ekologiskt vaniljpulver
1 msk fiberhusk
lite salt

Äppel- och Kanlemuffins:

3 ägg
2 dl vispgrädde
50 gram mandelmjöl
ett grovrivet äpple
kanel efter smak
0,5 tsk ekologiskt vaniljpulver
1 msk fiberhusk
lite salt


Vispa äggen med vispgrädden. Blanda mandelmjöl med vaniljpulver och fiberhusk, och vispa ner i smeten. Tillsätt vald fyllning, samt salt.
Låt stå minst 10 minuter.
Jag brukar doppa fingret i lite matolja, och smörja botten på muffinsformarna med, så lossnar de lättare från pappret.
Portionera ut i formar, och grädda i 200 grader, ca 10 minuter.



Till apelsinmuffinsen serverar jag en apelsingrädde, som är gjord på saften från en halv apelsin, några droppar gräddkola-smak (finns i hobbyaffärer), samt grädde.

Till äpple- och kanelmuffinsen vispar jag grädden med kanel.


Saffransmuffins med pepparkaksfyllning och glöggfrosting, även glutenfria

Riktigt goda cupcakes med smak av julen!
Det går lika bra att göra med vanligt mjöl, som med ett glutenfritt alternativ.

Att de har en philadelphia fyllning med pepparkakssmak låter mer komplicerat än det är. Finns ingen sprits tillgänglig, går det lika bra att hälla den i en platspåse med ett uppklippt litet hål, o spritsa ner med den.
Samma gäller med frostingen. Det blir snyggare med en tyll, men det går att spritsa ut genom ett litet hål i en plastpåse. Tänk på att värmen från händerna gör det mer rinnigt, så det gäller att arbeta snabbt!

Receptet på frostingen är inte exakt, utan där brukar jag höfta lite.



Till ca 15-20 muffins, beroende på storlek

Muffinsen:
50 gram smör
3 ägg
3 dl socker
1 dl vispgrädde
4 dl mjöl, eller glutenfri mjölblandning
2 tsk bakpulver
½ tsk vaniljsocker
1 påse saffran (0,5 gram)

Fyllningen:

100 gram philadelphia
1 dl florsocker
½-1 tsk pepparkakskrydda
1 dl florsocker

Frostingen:
25 gram smör
50 gram philadelphia
2 dl florsocker
½ dl vit glögg
lite pressad citron
2 dl vispgrädde



Börja med att ta fram philadelphian, då den är lättare att arbeta med när den är rumstempererad. Rör sen ihop alla ingredienser till pepparkaksfyllningen till en slät smet. Smaka av med pepparkakskryddan.

Smält smöret till muffinssmeten. Vispa ihop ägg och socker till en pösig smet.
Tillsätt grädde och smör, och vispa till en slät smet.
Blanda mjöl, bakpulver, vanilj, samt saffran, och rör ner i smeten.

Häll smeten i muffinsformarna, och spritsa ner en klick pepparkaksfyllning i varje.
Grädda i 200 grader, i ca 10 minuter.

Blanda smör, och philadelphia till en jämn smet. Rör ner florsocker, glögg, och lite citron, och vispa till en jämn, ganska rinnig smet.
Vispa grädden, och blanda med glöggsmeten.
Spritsa ut på svalnade muffins, och dekorera gärna med olika strössel.

Klarar sig några dagar utan att bli torra.



Mammas saffranspannacotta

Jättegod vegetarisk pannacotta, som är gjord på gelésocker multi, istället för gelatin.

Till 6 portioner

1 påse saffran (0,5 gram)
5 dl vispgrädde
1 dl gelésocker
finrivet skal från ½ citron

Kumquats till garnering

Häll lite av grädden i en kastrull, häll i saffranet, och värm under omrörning.
Tillsätt resten av grädden, och gelésockret. Koka upp under omrörning, och låt sedan sjuda i 30 sekunder.
Rör snabbt ner citronskalet, och häll upp i portionsglas.
Låt stelna i rumstemperatur om den ska ätas samma dag, och i kylskåp om den förbereds dagen innan.
Skiva kumquats och garnera pannacottan innan servering.


Ärtpesto

Jag brukar ha ärtpeston till mat, eller att dippa morötter i, och så passar den på färskt bröd. Den är väldigt enkel, och går snabbt att göra.
Försvars i kylskåp, men serveras rumstempererad. Peston blir bara bättre av få stå till sig under natten.
I receptet använder jag mandelmjöl (mandel jag har malt), men det går bra med hackad mandel också.

2 dl ärtor
0,5 dl mandel
1 vitlöksklyfta, pressad
½ dl riven parmesanost
ca ½ dl olja
salt, peppar

Koka ärtorna enligt instruktionerna på förpackningen. Låt svalna.
Mixa ihop alla ingredienser med stavmixer.
Klart!


Ärtpesto med falafel, grönsaker i ugnen, och grillad fetaost.

Pepparkaksbrownies, även glutenfria

Idag fick jag beskedet att jag kommer få börja min efterlängtade bagarutbildning i januari.
Jag firar detta med att göra brownies med julsmak!
Det går lika bra att göra på vanligt mjöl, som med ett glutenfritt alternativ.

Till en normalstor (20x30) ugnsform, ca 15 bitar

150 gram smör
1 dl kakao
3 ägg
3 dl strösocker
½ tsk bakpulver
ca 2 tsk pepparkakskryddor
2½ dl vetemjöl eller glutenfri mjölblandning

Smält smöret i en kastrull. Blanda i kakao, och vispa till en jämn smet. Låt svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt bakpulver och kryddorna, och vispa ordentligt, så allt blandas ut.
Vispa ner kakaosmeten, och till sist mjölet.
Häll snabbt upp en en smörad och bröad ugnsform, och sätt genast in i ugnen.
Grädda längst ner i ugnen, på 150 grader, i ca 35 minuter.

Låt svalna några minuter innan de skärs upp med en vass kniv.

RSS 2.0