Jag har inte glömt er!

Jag såg att det finns ett gäng stackare som troget kollar min blogg varje dag. Jag kan berätta att jag inte tänkt sluta med bloggen, eller att det tagit slut på recept. Men jag har varit på semester en vecka, och precis innan det ville jag inte baka eller laga något som bara skulle stå hemma och bli gammalt.
Sen kom jag hem, för nästan en vecka sen har jag drabbats av en dunderförkylning som inte bara tagit all min ork, utan även fått mig att förlora både lukt- och smaksinne. Jag gjorde t.ex en potatisgratäng här om dagen med sex klyftor vitlök i, o önskade att jag hade haft i flera- för jag kände knappt vitlökssmaken! Så jag litar inte på mitt omdömme just nu...
Däremot är jag på bättringsvägen. Jag har börjat känna lite lukter igen, och saker börjar sakta smaka lite mer. Så, när jag är frisk igen kommer jag tillbaka med nya recept!
Gott nytt år önskar Moa.

Tomat och purjolökssallad

Detta är min mammas lite mildare variant på en indisk sallad, som vi blev introducerade för av en indisk kvinna, på 80-talet. Det låter kanske konstigt, men den är faktiskt jättegod!



Till ca 4 personer.

3 tomater, gärna mjuka och saftiga
ca 10-15 cm purjolök
ca 1½-2 dl riven kokos

Skär purjolök i tunna strimlor och lägg i en skål. Ta gärna från både den vita lite starkare, och den gröna lite mildare delen. Skär tomater i bitar o häll ner i skålen. Se till att även få med tomatsaften. Strö över rikligt med kokos och rör runt tills alla delarna är täckta.
Låt gärna salladen stå framme ett tag innan servering så kokosen får suga åt sig av tomatsaften.



I bakgrunden av salladen har jag tzayspett och äggnudlar.

Kumminkex utan socker

Ca 30 kex.

3 dl havregryn
100 g smör
1 krm salt
1 dl naturell yoghurt
1 msk kummin
1 msk kanel
1½ tsk  bakpulver
2½ dl vetemjöl

Blanda havregryn, smör, salt, kummin och kanel till en grynig massa. Tillsätt yoghurt, och mjöl blandat med bakpulver.
Låt degen stå kallt en stund före utbakningen.
Kavla ut degen ca 3 mm tjock. Nagga kakan med en gaffel. Sporra, skär, eller stansa ut kex  Grädda i 200 grader tills de blir ljust bruna.
 
 
På bilden syns även Salta Kex med Västerbottensost

Saffransscones utan socker

1 plåt, 8 bitar.

2 dl mjölk
1 gram saffran (en påse)
drygt 7 dl vetemjöl, jag använde 450 gram
0,5 ½ tsk salt
1,5 tsk bakpulver
0.5 125 gram smör
1 2 ägg

Koka upp mjölk och saffran och låt svalna. Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke. Värm smöret ca 15 sekunder i mikron så det mjuknar, och blanda ihop med mjölblandningen. Vispa ner äggen i saffransmjölken och rör sedan ihop med resten av degen. Vispa med elvispens degkrokar till en slät deg. Kleta ut så gått det går på ett bakplåtspapper. Grädda i ca 10 minuter på 250 grader, i mitten av ugnen. Servera med en kopp te.

Jag åt ena med smör och ost, och den andra med vispgrädde och hallon. Man kan eventuellt stö över lite socker på hallonen, om man kan/vill.


Kokoskakor utan socker

Väldig möra (smuliga) kakor som går att frysa in.
Tänk på att de inte smakar som vanliga kakor då de är utan socker.




100 g smör
1½ dl kokosflingor
2 dl vetemjöl
Vaniljarom efter smak

Rör smöret mjukt. Blanda ner kokos och mjöl. Tillsätt vaniljaromen. Forma till bollar som läggs på en bakpappersklädd plåt. Platta till dem något med en gaffel.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 10-15 minuter.

Banangröt med kanel

Jag gör min gröt i mikrovågsugnen. Eftersom jag bara gör en protion så blir det inte lika mycket disk.



1 portion.

1 dl havregryn
2 dl vatten
salt
1 banan
kanel
råsocker
mjölk

Blanda havregryn och vatten med lite salt i en djup tallrik. Värm på högsta effekt i 2 minuter. Blanda i en mosad banan och värm ytterligare 30 sekunder. Strö över kanel och lite råsocker. Blanda ihop och servera med mjölk.

Kanel och kardemumma kex utan socker

Goda kex som känns lite söta pga kryddorna. Passar därför bra med smör och en lagrad eller mögelost.



Ca 30 kex.

2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
1½ tsk kanel
2 krm kardemumma
1 dl lättyoghurt
3/4 dl flytande margarin

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt yoghurt och margarin och rör samman till en deg. Täck en plåt med bakplåtspapper och lägg på degen. Kavla degen direkt på plåten, först med en vanlig kavel och sedan med en kruskavel till en tunn platta. Sporra ut rutor.
Grädda mitt i ugnen till lagom färg, 200 grader i ca 15 minuter.
Låt kexen svalna på galler.


Välkommen till min nya blogg!

Här kommer jag lägga upp olika recept som jag vill dela med mig av.
Alla recept är vegetariska, och så kommer jag även ha sockerfria samt gluten- laktos- och mjölkfria recept som jag brukar göra till mina nära och kära som inte kan äta alla ingredienser.
Jag har inte hittat på alla recept från grunden, men jag har ändrat och trixat tills jag kommit fram till hur jag tycker att de gör sig bäst.
/Moa.

RSS 2.0