Morsdagstårta

Jag träffade inte mamma på morsdag, men en vecka senare.
Gjorde en tårta som skulle se ut som en blomkruka.

Min morsdagstårta, blommor från min syster, samt en sockerfri bakelse.





Chokladtårtbotten
Hallonmousse + blåbärssylt
Chokladtårtsbotten
Hallonmousse
Chokladtårtsbotten
Mjölkchokladpannacotta
Toppen har gröna marsipanlöv med päronsmak,
samt gula blommor pudrade med guldskimmer
Kanterna en orange marsipan med svag apelsinsmak



Mjölkchokladpannacotta med hallonmousse

Till min kompis födelsedagsfika gjorde jag pannacotta med mjölkchoklad, då hon verkligen gillar mjölkchoklad- men inte är så förtjust i mörk choklad.
Eftersom min pannacotta är gjord på gelésocker blir den väldigt söt, speciellt när det dessutom är mjölkchoklad i den, så jag serverade den med hallonmousse.


Mjölkchokladpannacotta
200 gram mjölkchoklad
5 dl grädde
1-1½ dl gelésocker multi

Hacka chokladen i små bitar. Koka upp grädden, och ta kastrullen från plattan. Blanda i mjölkchokladen.
Flytta kastrullen till värmen igen, och häll i gelésockret. Låt under omrörning koka i 30 sekunder.
(Mjölkchoklad är känsligt för värme, och den kan bli lite grynig)
Häll upp i portionsformar. Låt svalna helt i kylskåp, gärna över natten.


Hallonmousse
3 msk socker
125 gram hallon
½ msk vatten
2 dl grädde

Värm upp sockret i en kastrull tills det smält och blivit gyllenbrunt. Häll i hallon och vatten, och låt koka försiktigt tills sockret löst sig.
Sila bort kärnorna, och låt svalna.
Vispa grädden, och blanda i hallonsåsen. Vispa ihop till fast form, och spritsa ut på pannacottan.


Dekorerade med chokladnät, och rosa glittrigt strössel.

Citron- och marängpaj

Den här pajen har jag gjort till min mamma, som gillar bakverk med citron, och den blir supergod!
Jag tycker receptet är så bra för att det använder alla ägg, och inga extra gulor eller vitor.

Pajdegen
3 dl vetemjöl
150 gram socker
1 ägg

Citronfyllningen
3 dl vatten
1½ dl socker
4 msk maizenamjöl
saft, och skal från två citroner
3 äggulor
2 msk smör

Marängen

3 äggvitor
½ dl socker


Blanda ihop ingredienserna till pajbotten. Tryck ut degen i en pajform, och kyl i 15 minuter.
Nagga sedan botten, och grädda sedan i ca 15 minuter, i 225 grader.
Låt svalna.

Blanda vatten, socker, maizena, och citronsaft i en kastrull. Låt koka upp under omrörning, och flytta sedan från plattan.
Rör ner äggulorna, och låt sjuda upp under omrörning. Flytta kastrullen från plattan, och rör ner citronskal och smör.
Låt citronkrämen svalna, och häll sedan på pajskalet.

Vispa äggvitorna tills de blivit så fasta att skålen kan vändas upp och ner (med torra, rena redskap), och blanda sen i sockret. Vispa ihop.
Bred eller spritsa över citronkrämen.

Grädda pajen i 175 grader, i ca 10 miunter, eller tills marängen fått lite färg.


Dagen efter hade pajen "svettats" små droppar socker ut marängen.
Här serverad med små kulor vaniljglass, jag gjort med en melonsked.

Regnbågsbakelse

En bakelse med Prideflaggans färger till 17:e maj 2012= 22 år sen WHO deklarerade att homosexualitet inte är en sjukdom, störning, eller perversion.


Kladdkaka med mjölkchoklad

Den här kladdkakan blir väldigt kladdig, och behöver kylas ordentligt innan den går att skära. Innan det blir den väldigt rinning, mer som en fondant- men den smakar lika gott!


Till en normalstor form med avtagbara kanter

250 gram mjölkchoklad
200 gram smör
1 tsk vaniljsocker
4 ägg
2½ dl strösocker
3 dl vetemjöl

Hacka chokladen i små bitar. Smält smöret i en kastrull, och blanda ner chokladen och vaniljsockret. Rör tills chokladen löst upp sig, men se till att det inte blir för varmt!
Vispa ägg och socker till en pösig smet. Tillsätt den smälta chokladen, och vänd ner vetemjölet.
Häll smeten i en smörad och bröad form, och grädda ca 20 minuter i 200 grader.




Innan kakan stått till sig.
Serverad med mjukglass.

RSS 2.0