Kalljäst bröd

Det här är ett superenkelt och gott bröd, som förbereds kvällen innan.
 
I receptet jag hittade tyckte de att man bara skulle skära upp degen, och grädda direkt, men jag tycker att den ska jäsa lite extra. Dessutom gräddar jag det så som jag lärt mig- så bra det går i en vanlig ugn.
 
Jag brukar alltid väga upp ingredienserna, men då batteriet tagit slut på köksvågen fick jag räkna deciliter istället.
 
Av den här degen gjorde jag 16 frukostbröd;
 
½ paket (25 gram) jäst
4 dl vatten, i 37 grader
1 dl mjölk
1 msk honung
1½ tsk salt
ca 1-2 dl siktat dinkelmjöl
ca 9 dl manitoba cream (mjöl)
 
Vetemjöl
Mannagryn
 
På kvällen
Slamma upp jästen med vattnet i en stor bunke. Tillsätt mjölken. Blanda i honung och salt.
Rör ner mjölet med en slev, och arbeta snabbt ihop degen, för hand. Den ska vara kladdig.
Kasta på lite mjöl, och låt stå framme i 30 minuter.
Plasta in, och kyl över natten, i ca 12 timmar.
 
På morgonen
Ha ut rikligt med mjöl och mannagryn på bordet. Häll ut degen. Strö över mjöl och mannagryn, och tryck försiktigt ut degen till en fyrkant, ca 2 cm tjock.
Skär upp mindre bitar, och lägg på plåt med papper.
 
Låt jäsa ½-1 timme på plåten.
Sätt ugnen på 300 grader, och låt gärna plåten stå ovanpå för att få värme, så jäser brödet snabbare.
Sätt in plåten mitt i ugnen, kasta i en halv kopp vatten på botten av ugnen, och stäng snabbt.
Sänk värmen till 225 grader efter ca 4-5 minuter, och låt stå ca 15-20 minuter.
 
 
 

RSS 2.0