Linfröbröd LCHF

Goda kakor, som är ganska lika "riktigt" bröd.
Jag gjorde 4 kakor från detta recept.

3 ägg
½ msk fiberhusk
100 gram philadelphia
2 dl riven, smakrik ost
3 msk linfrön
0,3 tsk bakpulver
0,3 tsk salt

Dela upp äggvitorna- och gulorna i två bunkar.
Vispa äggvitorna med elvisp tills de blivit så fasta att du kan vända bunken upp och ner.
Vispa äggulorna tills de blivit krämiga. Tillsätt philadelhiaosten, linfrön och salt, och vispa till en slät smet. Blanda i fiberhusk och rör ut ordentligt. Rör i den rina osten. Vänd ner äggvitorna med en slickepott. Låt stå 15 minuter så fiberhusken får svälla.
Klicka ut på bakplåtspapper, och grädda i 200 grader, ca 15 minuter- tills de fått fin färg.

Med philadelphia och gurka.

Sockerfri äppelpaj

Efter mammas goda grundrecept.


Äpplen
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
0,5 dl kokos
1 msk kanel
75 gram smör

Fyll botten på en pajform med skalade äppelbitar.
Blanda alla ingredienser och tryck ut över äppelbitarna.
Grädda mitt i ugnen, 200 grader, ca 20 minuter.

Servera med sockerfri vaniljkräm.

Hemlagad vaniljkräm- sockerfri

Vaniljkräm som passar någon som inte äter socker. Sötningsmedel används på eget bevåg. Efter att ha smakat den kände jag att den saknade en söt smak, så jag "kryddade" den med några få sockerkorn för att få den bara lite sötare.
Dubblera receptet för att få en sats som räcker till tårtfyllning.

Räcker till ca 4 portioner


0,5 dl vispgrädde
1½ dl mjölk
1 äggula
1 msk maizenamjöl
1 tsk vaniljpulver

Vispa grädden hårt, och ställ åt sidan.
Vispa ihop mjölk, äggula, och maizenamjöl i en kastrull. Låt det sjuda upp, vispa hela tiden, och se till att det inte börjar koka. Såsen tjocknar efter 5-10 minuter. Vispa ned vaniljpulvret.
Låt krämen kallna innan den blandas med grädden.


Sockerfri äppelpaj med vaniljkräm.

Mammas äppelpaj

Min mammas enkla recept på äppelpaj.
Blir det för lite smet är det enkelt att göra dubbel sats, eller en halv sats extra.

Äpplen
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk kanel
50 gram smör

Fyll botten på en pajform med skalade äppelbitar.
Blanda alla ingredienser och tryck ut över äppelbitarna.
Grädda mitt i ugnen, 200 grader, ca 20 minuter.


Vaniljgrädde

För att lyxa till vanlig vispgrädde brukar jag blanda i lite vanilj.
Till två dl vispgrädde tar jag ca ½ kryddmått ekologiskt vaniljpulver.

Pannkakor LCHF

Pannkakorna blir jättegoda, o smakar väldigt likt "riktiga" pannkakor. Tänk dock på att de är lite svårare att steka, samt att de bör stekas i mycket smör!
Dubblera ingredienserna för flera pannkakor.

Till 2 personer, ca 6-8 pannkakor.

2 ägg
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
2 msk fiberhusk
1 nypa salt

Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, och salt. Tillsätt fiberhusk, och se till att det blandat sig ordentligt. Låt stå minst 15 minuter för att fiberhusken ska svälla.
Grädda! Jag tog ca ½ dl smet till varje pannkaka. Smeten är ganska tjock, men när den väl hamnat i värmen i stekpannan, kan man skaka till pannan lite så den flyter ut mer.


Jag åt pannkakorna med blåbär och Vaniljgrädde.

Chokladmousse- sockerfritt

Passar någon som är van att inte äta socker.

2 portioner

2 dl grädde
1 tsk kakao
½ tsk kanel
½ tsk vaniljarom
hallon

Vispa ihop alla ingredienser, portionera upp i skålar- servera med hallon.


Spenatsoppa

Detta var mitt första försök till spenatsoppa. I receptet jag hittade skulle man ha på 3 matskedar vetemjöl efter gräslöken, men jag tycker inte att det behövs, och då blir soppan också glutenfri.

4 portioner

500 gram hackad fryst spenat
½ dl hackad gräslök
1 msk smör
2 msk grönsaksbuljong, pulver
6 dl vatten
2-3 dl grädde
örtsalt
vitpeppar

Tina spenaten med lite vatten i en kastrull. Tillsätt gräslök, smör, buljong, och blanda. Tillsätt resten av vattnet, och låt koka ca 10 minuter under lock. Rör i grädden, och smaka av med örtsalt och vitpeppar.
Servera med hårdkokta ägghalvor.



Laktos- och glutenfri chokladkaka med mango

En god kaka med mycket chokladsmak!

100 gram mörk, mjölkfri choklad
100 gram mjölkfritt smör
2 ägg
1 dl socker
3 msk glutenfritt basmjöl
2 msk kakao
ca ½ paket frusen mango

Smält chokladen och smöret i en kastrull, på svag värme. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt den smälta chokladen, basmjöl, och kakao, och rör till en jämn smet.
Häll smeten i en smord form, och tryck ned frusna mangobitar.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 30 minuter.
Servera kakan kyld.


Rabarber- och mangosmothie- osötad

Går utmärkt att dricka som den är, men det går att tillsätta honung om den känns för syrlig.
Mjölken tillsätter jag för att göra smoothien lösare, så den blir lättare att dricka.

Räcker till två stora glas

100 gram skalad rabarber, i mindre bitar
250 gram (en förpackning) tinad mango
3 dl naturell yoghurt
ca 2 dl mjölk
(ev 0,5-1 msk honung)

Mixa rabarber och mango med en stavmixer (tillsammans med honung). Tillsätt yoghurt, och blanda ut med mjölk. Häll upp i glas och servera.


RSS 2.0