Saffranscheesecake med Pepparkaka

Jag letade länge för att hitta ett bra recept på en frusen cheesecake med saffran och pepparkaka, som dessutom inte innehöll gelatin. Men jag hittade inget som passade mig helt, så jag satte ihop detta själv med hjälp av flera olika recept.
Receptet har flera moment, men är inte så krångligt som det verkar. Nackdelen är väl att det blir ganska mycket disk, eftersom man måste använda tre bunkar till de olika smetarna. Men om du gör det i samma ordning som i receptet behöver du inte diska visparna mellan de olika vispningarna.

Använd en pajform med avtagbara kanter.

150 g pepparkakor
25 g smör
4 ägg
1½ dl strösocker
200 g philadelphiaost
3 dl vispgrädde
saffran, läs längst ned på sidan

Förbered saffranet.
Krossa pepparkakorna. Smält smöret, tillsätt ca 2/3 av pepparkakorna och rör ihop. Häll ned i pajformen och pressa ut det till en jämn platta. Ställ i kylskåpet.
Dela på äggen. Lägg äggulorna i en stor bunke, då hela smeten ska blandas ihop där sedan.
Vispa äggvitorna med en elvisp tills de har blivit så fasta att du kan vända bunken upp och ner.
Vispa äggulorna och strösockret till en pösig smet. Tillsätt philadelphiaosten och saffranet (skölj ev ur muggen med lite kallvatten för att få med allt), och vispa på lägsta hastigheten, tills alla klumpar löst upp sig.
Vispa grädden. Den behöver inte vara så hårt vispad. Rör ner grädden i äggulesmeten och vispa ihop på lägsta hastigheten.
Rör försiktigt ner äggvitorna i smeten med en slickepott tills allt har blandats.
Ta ut pajformen ur kylskåpet och häll i smeten. Skaka lite på formen så att den jämnar ut sig. Strö över resten av pepparkakorna.
Ställ in i frysen i 5 timmar. Ta ut kakan 15-30 minuter innan servering.
Låt stå i rumstemperatur ett tag innan kanterna tas av.
Kakan kan förvaras i frysen 3-6 månader.




Jag fick en lektion i Saffran när jag köpte den, och använde mig av det sättet när jag gjorde receptet. Fick veta att det viktigaste när man köper saffran är att det har långa trådar. Köpte en liten påste som innehöll nästan 1 gram saffran, och jag tog mindre än halva påsen.
Sen ska man göra i ordning saffranet i varmt, kokande vatten. Så jag tog saffranet i en kopp, o hällde sen över 1 msk hett vatten, direkt från vattenkokaren. Sen ska det stå några minuter, så jag lät det stå tills jag skulle använda det.

Rödkålsrisotto

En väldigt god rätt som är enkel att tillaga. Jag har provat den med jasminris, avorioris samt fullkornsris, och alla blev goda. Då går jag efter portionsanvisningarna på förpackningen och väljer den mängd som är närmast 2½ dl. Eftersom ris är olika, och kräver olika mängder vatten så anpassar jag buljongen efter hur mycket vatten jag använder.

Till 4-6 personer.

2½ dl ris
Grönsaksbuljong, pulver
ca 3-400 g rödkål
2 gula lökar
2 dl creme fraiche
1½ dl riven lagrad ost
½ dl riven parmesanost
ca 1 tsk örtsalt
ca 1 tsk peppar
Hackad persilja
Smör, till stekning

Koka riset i pulverbuljongen enligt anvisningar på förpackningen. Skär kålen och löken i mindre bitar. Fräs i stekpanna tills de börjar få lite färg. Rör i creme fraiche och krydda med örtsalt och peppar. Låt det puttra på svag värme ca 5 minuter. Rör ner grönsakerna och osten i det kokta riset. Strö över persiljan och servera.



Bilden är från min vanliga blogg, 9 oktober 2010, då jag äter risotton med Kurts hemlagade Sojabiffar.

Laktos- och glutenfri Kladdkaka med apelsin och choklad

Det finns antagligen flera olika varianter av produkter för allergi, men i receptet skriver jag de  som jag själv har använt. Alla specialprodukter har jag hittat i allergiavdelningen i vanliga mataffärer.

100 g Carlshamn´s Mjölkfria Flytande Margarin
2½ dl strösocker
3 ägg
drygt 2 dl MixWell´s Gluten & Laktosfria Basmjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
Juicen från 1 en apelsin (jag fick fram ca 4 msk)
1 msk citronkoncentrat
50 g Plamil Organics, Ekologisk Mjölkfri Mjölkchoklad

Till formen:
Schär´s Pan Grati, Laktos- och Glutenfritt Ströbröd
Carlshamn´s Mjölkfria flytande margarin

Vispa margarin, socker och ägg med elvisp till en slät smet. Rör ihop basmjöl, kakao och vaniljsocker och blanda i smeten. Pressa juice från en apelsin och tillsätt, tillsammans med citronkoncentratet. Vispa ihop allt. Hacka "chokladen" i bitar och rör ner med slev. Smöra och bröa en pajform, och häll ned smeten. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader, i ca 25 minuter.
Servera med vanlig visprgädde, laktosfri vispgrädde eller laktosfri vaniljglass.


Fyllda ägghalvor

Det här receptet kommer från min syster, med bara några små justeringar av mig. Det är ett tillbehör som passar till jul- och påskbordet, men som är jättegott att äta vid andra tillfällen också. Passar bra till exempelvis potatisgratäng och sojakorvar.

hårdkokta ägg
keso
ev. Tartex med smak av örter och vitlök
grönsaksbuljongspulver
tomatpuré
dill

Skala och skär äggen i två delar. Ta ut äggulan och lägg i en skål. Blanda med keso, och eventuellt tartex.
Jag tar kanske 1-1½ msk keso per gula.
Smaka av med tomatpuré och buljongpulver. Blanda i dillen.
Ta smeten med en tesked o lägg tillbaka i ägghalvorna, fyll på så att de formar en hel gula. Strö över dill. Serveras kylda.
Jag brukar ha fryst dill i receptet, men tänk på att den börjar tina ganska snabbt, och då blir ganska svår att strö över äggen.


Morotssås

Grunden till detta recept kommer från början från Eva och Jerk Frisk, för en massa år sedan, och har sedan dess hängt med mig.
Det blir en riktigt god pastasås, som dessutom är väldigt enkel att göra.

Till ca 4 personer.

4 stora morötter
1 msk grönsaksbuljong, pulver
2 dl vatten
2 dl creme fraiche
1-2 dl stark, riven ost
1 krm örtsalt
1 krm vitpeppar
1 tsk torkad timjan

Finriv morötterna och koka med vatten och buljong i 10 minuter.
Blanda i creme fraiche, ost, örtsalt, vitpeppar och timjan.
Koka upp och servera genast.


Vid gluten- och laktosintolerans går det utmärkt att byta ut den vanliga creme fraichen till en laktosfri variant, och servera detta till glutenfri pasta. Det brukar dessutom inte vara några problem att äta lagrad ost om man är laktosintolerant, men det känner man bäst själv vad man klarar av.


Morotssås med tagliatelle och körsbärstomater.

RSS 2.0