Mangomousse- osötad

Grunden till detta recept gjorde min mamma till nyårsfirandet förra året. Något som förvånade oss var mängden socker receptet innehöll, och vi upptäckte efter första skeden att det verkligen inte behövdes.
Eftersom mango är en ganska söt frukt måste diabetiker själva avgöra hur mycket socker de kan få i sig, men enligt min erfarenhet går en portion mangomousse bra att äta.

Till 4-6 portioner

1 förpackning frusen mango, 250 gram
2 dl vispgrädde
2 msk lime
Färska bär

Mixa tinad mango till en slät puré. Vispa grädden hårt. Blanda ner det mesta av mangopurén i grädden, och tillsätt limen. Portionera upp i serveringsskålar och garnera med resterna av mangopurén, samt färska bär.
Låt stå kallt minst 1 timme innan servering.


Mangomousse serverat i knäck-knyten garnerat med blåbär.

Bikarbonatbröd med fetaost, oliver och soltorkade tomater

Jag brukar bara baka bröd med bikarbonat, för jag tycker det är enklast. Smeten rör jag ihop med degkrokarna på elvispen, och sen är det redo att gräddas. Det tar ganska lång tid i ugnen- men behöver inte jäsa innan.


För en brödform behövs:
2 dl havregryn
5 dl siktat dinkelmjöl (275 gram)
1 dl linfrö
2 tsk bikarbonat
2 nypor flingsalt
4 dl naturell yoghurt
½ msk honung (jag trycker ut en skvätt ur en flaska med rinnande honung)

Fyllning:
1 förpackning fetaost (brukar vara 200 gram)
10-15 svarta oliver utan kärnor, grovt hackade
5-10 soltorkade tomater, grovt hackade

Till formen:
Smör
Havregryn, jag brukar krossa dem lite

Blanda ihop alla torra ingredienser.
Rör ner yoghurt, honung, fyllning, och blanda väl.
Häll degen i en smörad och "havregrynad" form.
Grädda längst nere i ugnen i 175 grader, ca 1 timme och 10-20 minuter.
Efter drygt en timme brukar jag ta ut brödet ur formen, vända uppochner på det, och grädda undersidan av brödet resten av tiden i ugnen.




För två limpor gör jag 3 satser deg, då det fyller ut formen bättre, och jag kan använda en hel liter yoghurt. Till tre satser använder jag:
5 dl havregryn
12½ dl siktat dinkelmjöl (685 gram)
2½ dl linfrö
½ dl bikarbonat
5 nypor flingsalt
1 liter naturell yoghurt

Bikarbonatbröd med äpple, dadlar och kakao

Jag brukar bara baka bröd med bikarbonat, för jag tycker det är enklast. Smeten rör jag ihop med degkrokarna på elvispen, och sen är det redo att gräddas. Det tar ganska lång tid i ugnen- men behöver inte jäsa innan.


För en brödform behövs:
2 dl havregryn
5 dl siktat dinkelmjöl (275 gram)
1 dl linfrö
2 tsk bikarbonat
2 nypor flingsalt
4 dl naturell yoghurt
½ msk honung (jag trycker ut en skvätt ur en flaska med rinnande honung)

Fyllning:
1 äpple, grovt rivet
ca 8 torkade dadlar, grovt hackade
1 msk kakao

Till formen:
Smör
Havregryn, jag brukar krossa dem lite

Blanda ihop alla torra ingredienser.
Rör ner yoghurt, honung, fyllning, och blanda väl.
Häll degen i en smörad och "havregrynad" form.
Grädda längst nere i ugnen i 175 grader, ca 1 timme och 10-20 minuter.
Efter drygt en timme brukar jag ta ut brödet ur formen, vända uppochner på det, och grädda undersidan av brödet resten av tiden i ugnen.




För två limpor gör jag 3 satser deg, då det fyller ut formen bättre, och jag kan använda en hel liter yoghurt. Till tre satser använder jag:
5 dl havregryn
12½ dl siktat dinkelmjöl (685 gram)
2½ dl linfrö
½ dl bikarbonat
5 nypor flingsalt
1 liter naturell yoghurt

Bikarbonatbröd med morot och solrosfrön

Jag brukar bara baka bröd med bikarbonat, för jag tycker det är enklast. Smeten rör jag ihop med degkrokarna på elvispen, och sen är det redo att gräddas. Det tar ganska lång tid i ugnen- men behöver inte jäsa innan.


För en brödform behövs:
2 dl havregryn
5 dl siktat dinkelmjöl (275 gram)
1 dl linfrö
2 tsk bikarbonat
2 nypor flingsalt
4 dl naturell yoghurt
½ msk honung (jag trycker ut en skvätt ur en flaska med rinnande honung)

Fyllning:
1 stor morot, grovt riven
1 dl solrosfrön
(solrosfröna får en grön färg i ugnen, och jag vet inte varför. men det är värt att komma ihåg, så man inte tror att de är mögliga)

Till formen:
Smör
Havregryn, jag brukar krossa dem lite

Blanda ihop alla torra ingredienser.
Rör ner yoghurt, honung, fyllning, och blanda väl.
Häll degen i en smörad och "havregrynad" form.
Grädda längst nere i ugnen i 175 grader, ca 1 timme och 10-20 minuter.
Efter drygt en timme brukar jag ta ut brödet ur formen, vända uppochner på det, och grädda undersidan av brödet resten av tiden i ugnen.


För två limpor gör jag 3 satser deg, då det fyller ut formen bättre, och jag kan använda en hel liter yoghurt. Till tre satser använder jag:
5 dl havregryn
12½ dl siktat dinkelmjöl (685 gram)
2½ dl linfrö
½ dl bikarbonat
5 nypor flingsalt
1 liter naturell yoghurt

Laktos- och glutenfri chokladpaj

Detta blir en god paj med mycket chokladsmak, trots att den inte är gjort på "riktig" choklad. Den vita chokladen blir ett tunt lager på pajbotten, och syns inte så bra, men man känner smaken av den. Tänkte testa att ha den vita chokladen överst nästa gång som glasyr, då den inte blir lika fast (för den får mindre mängd ägg). Den mörka chokladkakan ska ha smak av hasselnöt, och jag tycker inte att det känns i pajen, men den är god ändå.

Som jag sagt tidigare skriver jag upp just de allergivänliga produkter jag använder, men det finns säkert andra som är lika bra. Alla specialprodukter har jag hittat i allergiavdelningen i vanliga mataffärer.

Pajdegen:
125 gram Carlshamn´s Mjölkfria Flytande Margarin
ca 4 dl MixWell´s Gluten & Laktosfria Basmjöl
2 msk socker
1/2 tsk vaniljpulver

Fyllningen
250 gram choklad*
3 ägg
1,5 dl socker
1 dl MixWell´s Gluten & Laktosfria Basmjöl
1/2 dl potatismjöl
2 msk mörk sirap

*Jag använde 150 gram Bonvita Hazelnut 71% Dark Chocolate, och 100 gram Bonvita Rice Milk White Bar, en mörk och en vit vegan-choklad.


Blanda margarin med mjöl, socker och vanilj. Arbeta samman till en slät pajdeg, tillsätt ev mer mjöl om degen känns för kletig. Tryck ut i en pajform så gott det går, det behöver inte vara perfekt. Mjölmix fungerar inte riktigt på samma sätt som mjöl, och det går åt lite mer av det än det gör med vanligt mjöl, men samtidigt vill man inte att det ska bli för torrt.

Förgrädda pajskalet 5 minuter i 200 grader.

Smält den vita chokladen. Vispa 1 ägg och ½ dl socker kraftigt. Tillsätt ca ½ dl mjölmix, drygt 1 msk potatismjöl och 1 msk sirap. Rör till sist ner chokladen. Häll över pajskalet.

Smält den mörka chokladen. Vispa 2 ägg och 1 dl socker kraftigt. Tillsätt ca ½ dl mjölmix, drygt 2 msk potatismjöl och 1 msk sirap. Rör till sist ner chokladen. Häll över den vita chokladen i pajskalet.
Strö över mandelflarn.

Grädda pajen i 10-12 minuter i 200 grader.
Låt pajen svalna helt och kyl i kylskåp. Pajen blir ännu godare när den stått kallt ett dygn.

Servera den är, eller med laktosfri grädde.



RSS 2.0