Bikarbonatbröd med morot och solrosfrön

Jag brukar bara baka bröd med bikarbonat, för jag tycker det är enklast. Smeten rör jag ihop med degkrokarna på elvispen, och sen är det redo att gräddas. Det tar ganska lång tid i ugnen- men behöver inte jäsa innan.


För en brödform behövs:
2 dl havregryn
5 dl siktat dinkelmjöl (275 gram)
1 dl linfrö
2 tsk bikarbonat
2 nypor flingsalt
4 dl naturell yoghurt
½ msk honung (jag trycker ut en skvätt ur en flaska med rinnande honung)

Fyllning:
1 stor morot, grovt riven
1 dl solrosfrön
(solrosfröna får en grön färg i ugnen, och jag vet inte varför. men det är värt att komma ihåg, så man inte tror att de är mögliga)

Till formen:
Smör
Havregryn, jag brukar krossa dem lite

Blanda ihop alla torra ingredienser.
Rör ner yoghurt, honung, fyllning, och blanda väl.
Häll degen i en smörad och "havregrynad" form.
Grädda längst nere i ugnen i 175 grader, ca 1 timme och 10-20 minuter.
Efter drygt en timme brukar jag ta ut brödet ur formen, vända uppochner på det, och grädda undersidan av brödet resten av tiden i ugnen.


För två limpor gör jag 3 satser deg, då det fyller ut formen bättre, och jag kan använda en hel liter yoghurt. Till tre satser använder jag:
5 dl havregryn
12½ dl siktat dinkelmjöl (685 gram)
2½ dl linfrö
½ dl bikarbonat
5 nypor flingsalt
1 liter naturell yoghurt

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0