Cheesecake med baileys

Receptet har flera moment, men är inte så krångligt som det verkar. Nackdelen är väl att det blir ganska mycket disk, eftersom man måste använda tre bunkar till de olika smetarna. Men om du gör det i samma ordning som i receptet behöver du inte diska visparna mellan de olika vispningarna.

Använd en pajform med avtagbara kanter.

200 g digestivekex
25 g smör
4 ägg
1½ dl strösocker
200 g philadelphiaost
3 dl vispgrädde
1 dl baileys

Krossa kexen (ex, lägg i påse o slå med hammare, eller kavla med en kavel).
Smält smöret, tillsätt ca 150 gram av kexen, och rör ihop. Häll ned i pajformen och pressa ut det till en jämn platta. Ställ i kylskåpet.
Dela på äggen. Lägg äggulorna i en stor bunke, då hela smeten ska blandas ihop där sedan.
Vispa äggvitorna med en elvisp tills de har blivit så fasta att du kan vända bunken upp och ner.
Vispa äggulorna och strösockret till en pösig smet. Tillsätt philadelphiaosten och baileys, och vispa på lägsta hastigheten, tills alla klumpar löst upp sig.
Vispa grädden. Den behöver inte vara så hårt vispad. Rör ner grädden i äggulesmeten och vispa ihop på lägsta hastigheten.
Rör försiktigt ner äggvitorna i smeten med en slickepott tills allt har blandats.
Ta ut pajformen ur kylskåpet och häll i smeten. Skaka lite på formen så att den jämnar ut sig. Strö över resten av kexsmulorna.
Ställ in i frysen i 5 timmar. Ta ut kakan 15-30 minuter innan servering.
Låt stå i rumstemperatur ett litet tag innan kanterna tas av.
Kakan kan förvaras i frysen 3-6 månader.



Fyllda potatishalvor med mozzarella eller parmesan

Till 4 personer
8 stora potatisar

Fyllning 1:
2 kulor mozzarella, tärnade
1 tsk rivet citronskal
2 dl creme fraiche
1 dl hackad persilja och dill
salt och peppar

Fyllning 2:
1-2 dl riven parmesanost
ca 20 svarta oliver, hackade
2 dl creme fraiche
1 dl hackad persilja och basilika
salt och peppar

Tvätta skalet på potatisen och baka i ugnen, 200 grader i ca 45 minuter.
Dela potatisarna på mitten och gröp ut lite av varje potatis, men lämna lite kvar så potatisen inte ramlar ihop.
Lägg potatisen i en bunke, och mixa med stavmixer. Blanda ner resten av ingredienserna till fyllning 1 eller 2.
Fyll halvorna med potatisblandningen, toppa ev. med lite extra ost.
Sätt in potatisarna högt upp i ugnen, och vrid upp värmen. Grädda tills de fått en fin gyllene färg, ca 5-10 minuter.


Blomkålsgratäng med purjolök och sojakorv

Den här maträtten har ett lchf-recept i grunden, där jag lagt till lite extra som jag tycker gör den mycket bättre.
Då jag är ganska van med att äta vitlök, tycker jag inte att den smakar så mycket, men om man inte äter lika mycket kanske två klyftor blir för starkt.

½ blomkålshuvud
4 sojakorvar
1 purjolök
2 klyftor vitlök
2 dl riven ost
2 ägg
3 dl grädde
1 tsk paprikapulver
½ tsk örtsalt
peppar

Skölj och dela upp blomkålen i mindre buketter. Koka 5 minuter i lättsaltat vatten. Tina sojakorvarna och skär i bitar. Strimla purjolöken. Skär vitlöken i tunna skivor. Fördela blomkålen i en smord form, lägg i sojakorvsbitarna, strö över purjolöken och vitlöken, och peppra. Vispa äggen, och grädden tillsammans med paprikapulver och örtsalt. Sprid ut osten i formen, och häll över äggblandningen. Grädda mitt i ugnen, i 225 grader i ca 15-20 minuter.


Ugnsgrönsaker

Ugnsgrönsakerna är basen i den här måltiden, men jag berättar även hur jag tillagat det andra.

Potatis
Morötter
Kålrot
Gul löl
Vitlök
Olivolja
Örtsalt
Rosmarin
Oregano


Skala och skär grönsakerna i olika former. Skala och skär vitlöken i tunna skivor. Lägg i en ugnssäker form. Häll över olivolja och krydda med örtsalt, rosmarin och oregano. Grilla i mitten av ugnen på 200 grader i ca 40 minuter. Rör om efter halva tiden.


Lägg Veggo´s ovo vegetariska pålägg typ Salami i en ugnssäker form. Grilla i ca 5 minuter på 200 grader. Klipp i bitar över grönsakerna.

Skölj en färsk broccoli och skär i små buketter. Lägg dem i en kastrull och fyll på med lite vatten- det behöver inte täcka broccolin. Koka under lock ca 5-7 minuter. Krydda med örtsalt.

Serveras med halverade körsbärstomater.

RSS 2.0