Cheesecake med baileys

Receptet har flera moment, men är inte så krångligt som det verkar. Nackdelen är väl att det blir ganska mycket disk, eftersom man måste använda tre bunkar till de olika smetarna. Men om du gör det i samma ordning som i receptet behöver du inte diska visparna mellan de olika vispningarna.

Använd en pajform med avtagbara kanter.

200 g digestivekex
25 g smör
4 ägg
1½ dl strösocker
200 g philadelphiaost
3 dl vispgrädde
1 dl baileys

Krossa kexen (ex, lägg i påse o slå med hammare, eller kavla med en kavel).
Smält smöret, tillsätt ca 150 gram av kexen, och rör ihop. Häll ned i pajformen och pressa ut det till en jämn platta. Ställ i kylskåpet.
Dela på äggen. Lägg äggulorna i en stor bunke, då hela smeten ska blandas ihop där sedan.
Vispa äggvitorna med en elvisp tills de har blivit så fasta att du kan vända bunken upp och ner.
Vispa äggulorna och strösockret till en pösig smet. Tillsätt philadelphiaosten och baileys, och vispa på lägsta hastigheten, tills alla klumpar löst upp sig.
Vispa grädden. Den behöver inte vara så hårt vispad. Rör ner grädden i äggulesmeten och vispa ihop på lägsta hastigheten.
Rör försiktigt ner äggvitorna i smeten med en slickepott tills allt har blandats.
Ta ut pajformen ur kylskåpet och häll i smeten. Skaka lite på formen så att den jämnar ut sig. Strö över resten av kexsmulorna.
Ställ in i frysen i 5 timmar. Ta ut kakan 15-30 minuter innan servering.
Låt stå i rumstemperatur ett litet tag innan kanterna tas av.
Kakan kan förvaras i frysen 3-6 månader.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0