Kladdkakemuffins med chokladmousse-frosting, även laktosfria

När en tjej i min klass fyllde år önskade hon sig chokladmuffins med chokladfrosting, och då kom jag på att jag ville testa göra kladdkaka som minimuffins. Hamnade på bloggen Söta Smulor, där jag fick tag på ett perfekt recept på kladdiga små muffins, med chokladmousse-frosting.
Den här smeten blir mycket tjockare än vanlig muffinssmet, som man normalt kan hälla, och se att man fyllt 2/3 av formarna. Men jag tycker att mängden jag tog blev ganska bra.
När muffinsen gräddas i ugnen sväller de upp, men när de svalnar sjunger de ihop och blir som små kladdkakor.

Jag har nu testat att göra dessa muffins, med frosting laktosfria, och de blev jättebra.
Bytte bara ut smöret, grädden, och philadelphian mot mjölkfria alternativ, samt chokladen mot veganchoklad.

Räcker till ca 20 minimuffins

50 gram smör
50 gram (mörk) choklad
1 ägg
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 kryddmått salt
1 dl vetemjöl
2 krm bakpulver

Smält smöret, och chokladen var för sig, och låt svalna.
Vispa ägg och socker till en pösig smet.
Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i smeten.
Tillsätt smöret och chokladen, och vispa till en jämn, tjock smet.
Klicka ner 1-1½ tsk smet i varje form, och grädda ca 10 minuter i 200 grader.
Låt svalna helt.
Ät som de är, med en klick grädde, eller med chokladfrostingen nedan.



Chokladmousse-frosting
Räcker till ca 20 minimuffins.

50 gram choklad
50 gram philadelphia
½ dl (30 gram) florsocker
1½ msk kakao
1½ dl grädde

Ta ut philadeplhian ett tag innan, så blir det lättare att vispa ut klumparna.
Smält chokladen, och låt svalna.
Vispa ihop philadelphian och florsockret till en klumpfri smet.
Blanda i kakao, och grädde. Rör till en jämn smet, och vispa sedan.
Tillsätt chokladen, och vispa till en fast konsistens.
Spritsa eller bred på kladdkake-muffinsen.


Övre är "vanliga" och nedan är laktosfria muffins.

Påsk-pannakor

Jag tycker att mandelmassa med grädde ger en smak som påminner mig om påsken, och därför tycker jag att dessa fyllda pannkakor känns lite påsk-aktiga.
De flesta har säkert redan ett bra recept på pannkakor, som de kan utantill. Inte jag dock. Jag brukar aldrig göra pannkakor, och kommer därför skriva ut ett pannkaks-recept.
Detta är givetvis inte en måltid, utan en dessert. De blir ganska mastiga, så räkna med en per person.

Pannkakorna
(10-12 st)
2½ dl vetemjöl
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
smör till stekning

Fyllning
3-4 dl vispgrädde
150-200 gram mandelmassa
hallon

Garnering
mörk choklad
florsocker

Blanda mjöl och salt.
Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet.
Vispa ner resten av mjölken.
Blanda ner äggen, och vispa till en jämn smet.
Låt vila i kylskåpet 30 minuter. Grädda pannkakorna, och låt dem svalna.

Riv mandelmassan grovt, och häll över grädden. Rör ut massan, och vispa sedan grädden tills det blir en fast smet.
Spritsa/fördela ut gräddblandningen på pannkakorna. Låt en bit av nedre kanten vara fri, och spritsa sen upp grädden i en tjock sträng längs pannkakan. Lägg på hallon på gräddblandningen.
Vik in den nedre, gräddfria blandningen upp mot mitten, och rulla sedan ihop pannkakorna.
Smält mörk choklad. Häll i en spritspåse, eller doppa en sked i chokladen, och dra strängar över pannkakan.
Sikta över florsocker (med tex en tesil) innan servering.



Key Lime Paj

Äntligen har jag fått fram (vad jag tycker är) det perfekta receptet på Key lime paj!
Jag har testat olika varianter, både pajer man ska- och inte ska grädda. Det svåraste har egentligen varit hur mycket lime jag vill ha, eftersom alla recept jag testat bara anger hur många lime man ska ha, och inte hur mycket limejuice. Men nu har jag, som sagt, fått fram ett recept jag är nöjd med.


Till en stor, eller fyra små pajer

Botten:
200 gram digestivekex
100 gram smör
1-2 tsk kanel

Fyllning:
1 burk sötad kondenserad mjölk (ca 400 gram)
5 äggulor
4-6 lime, nästan 1½ dl pressad juice, samt rivet skal

Blanda den kondenserade mjölken med äggulorna, tills gulorna blandat sig helt.
Rör ner limejuicen samt limeskalen.
Låt smeten stå och dra åt sig smaken av skalen i minst 30 minuter.

Krossa kexen (jag lägger dem i en påse, och kavlar med en kavel på dem).
Smält smöret, och blanda med kexsmulorna, samt kanelen.
Tryck ut kexblandningen i pajformen/pajformarna och grädda i 175 grader, i ca 10-15 minuter.
Låt pajen svalna något.

Sila bort skalen från limesmeten, och häll ner fyllningen i pajen/pajerna.
Grädda i 175 grader, i ca 15 minuter för små pajer, och lite längre för en stor paj.
Låt svalna, och garnera sen med vispgrädde, och tunna limeskivor.




(Andra bilden är från en för rinnig paj, men jag la med den för att visa hur man kan garnera)

RSS 2.0