Saffranscheesecake med Pepparkaka

Jag letade länge för att hitta ett bra recept på en frusen cheesecake med saffran och pepparkaka, som dessutom inte innehöll gelatin. Men jag hittade inget som passade mig helt, så jag satte ihop detta själv med hjälp av flera olika recept.
Receptet har flera moment, men är inte så krångligt som det verkar. Nackdelen är väl att det blir ganska mycket disk, eftersom man måste använda tre bunkar till de olika smetarna. Men om du gör det i samma ordning som i receptet behöver du inte diska visparna mellan de olika vispningarna.

Använd en pajform med avtagbara kanter.

150 g pepparkakor
25 g smör
4 ägg
1½ dl strösocker
200 g philadelphiaost
3 dl vispgrädde
saffran, läs längst ned på sidan

Förbered saffranet.
Krossa pepparkakorna. Smält smöret, tillsätt ca 2/3 av pepparkakorna och rör ihop. Häll ned i pajformen och pressa ut det till en jämn platta. Ställ i kylskåpet.
Dela på äggen. Lägg äggulorna i en stor bunke, då hela smeten ska blandas ihop där sedan.
Vispa äggvitorna med en elvisp tills de har blivit så fasta att du kan vända bunken upp och ner.
Vispa äggulorna och strösockret till en pösig smet. Tillsätt philadelphiaosten och saffranet (skölj ev ur muggen med lite kallvatten för att få med allt), och vispa på lägsta hastigheten, tills alla klumpar löst upp sig.
Vispa grädden. Den behöver inte vara så hårt vispad. Rör ner grädden i äggulesmeten och vispa ihop på lägsta hastigheten.
Rör försiktigt ner äggvitorna i smeten med en slickepott tills allt har blandats.
Ta ut pajformen ur kylskåpet och häll i smeten. Skaka lite på formen så att den jämnar ut sig. Strö över resten av pepparkakorna.
Ställ in i frysen i 5 timmar. Ta ut kakan 15-30 minuter innan servering.
Låt stå i rumstemperatur ett tag innan kanterna tas av.
Kakan kan förvaras i frysen 3-6 månader.




Jag fick en lektion i Saffran när jag köpte den, och använde mig av det sättet när jag gjorde receptet. Fick veta att det viktigaste när man köper saffran är att det har långa trådar. Köpte en liten påste som innehöll nästan 1 gram saffran, och jag tog mindre än halva påsen.
Sen ska man göra i ordning saffranet i varmt, kokande vatten. Så jag tog saffranet i en kopp, o hällde sen över 1 msk hett vatten, direkt från vattenkokaren. Sen ska det stå några minuter, så jag lät det stå tills jag skulle använda det.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0