Citron- och marängpaj

Den här pajen har jag gjort till min mamma, som gillar bakverk med citron, och den blir supergod!
Jag tycker receptet är så bra för att det använder alla ägg, och inga extra gulor eller vitor.

Pajdegen
3 dl vetemjöl
150 gram socker
1 ägg

Citronfyllningen
3 dl vatten
1½ dl socker
4 msk maizenamjöl
saft, och skal från två citroner
3 äggulor
2 msk smör

Marängen

3 äggvitor
½ dl socker


Blanda ihop ingredienserna till pajbotten. Tryck ut degen i en pajform, och kyl i 15 minuter.
Nagga sedan botten, och grädda sedan i ca 15 minuter, i 225 grader.
Låt svalna.

Blanda vatten, socker, maizena, och citronsaft i en kastrull. Låt koka upp under omrörning, och flytta sedan från plattan.
Rör ner äggulorna, och låt sjuda upp under omrörning. Flytta kastrullen från plattan, och rör ner citronskal och smör.
Låt citronkrämen svalna, och häll sedan på pajskalet.

Vispa äggvitorna tills de blivit så fasta att skålen kan vändas upp och ner (med torra, rena redskap), och blanda sen i sockret. Vispa ihop.
Bred eller spritsa över citronkrämen.

Grädda pajen i 175 grader, i ca 10 miunter, eller tills marängen fått lite färg.


Dagen efter hade pajen "svettats" små droppar socker ut marängen.
Här serverad med små kulor vaniljglass, jag gjort med en melonsked.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0