Saffransmuffins med pepparkaksfyllning och glöggfrosting, även glutenfria

Riktigt goda cupcakes med smak av julen!
Det går lika bra att göra med vanligt mjöl, som med ett glutenfritt alternativ.

Att de har en philadelphia fyllning med pepparkakssmak låter mer komplicerat än det är. Finns ingen sprits tillgänglig, går det lika bra att hälla den i en platspåse med ett uppklippt litet hål, o spritsa ner med den.
Samma gäller med frostingen. Det blir snyggare med en tyll, men det går att spritsa ut genom ett litet hål i en plastpåse. Tänk på att värmen från händerna gör det mer rinnigt, så det gäller att arbeta snabbt!

Receptet på frostingen är inte exakt, utan där brukar jag höfta lite.



Till ca 15-20 muffins, beroende på storlek

Muffinsen:
50 gram smör
3 ägg
3 dl socker
1 dl vispgrädde
4 dl mjöl, eller glutenfri mjölblandning
2 tsk bakpulver
½ tsk vaniljsocker
1 påse saffran (0,5 gram)

Fyllningen:

100 gram philadelphia
1 dl florsocker
½-1 tsk pepparkakskrydda
1 dl florsocker

Frostingen:
25 gram smör
50 gram philadelphia
2 dl florsocker
½ dl vit glögg
lite pressad citron
2 dl vispgrädde



Börja med att ta fram philadelphian, då den är lättare att arbeta med när den är rumstempererad. Rör sen ihop alla ingredienser till pepparkaksfyllningen till en slät smet. Smaka av med pepparkakskryddan.

Smält smöret till muffinssmeten. Vispa ihop ägg och socker till en pösig smet.
Tillsätt grädde och smör, och vispa till en slät smet.
Blanda mjöl, bakpulver, vanilj, samt saffran, och rör ner i smeten.

Häll smeten i muffinsformarna, och spritsa ner en klick pepparkaksfyllning i varje.
Grädda i 200 grader, i ca 10 minuter.

Blanda smör, och philadelphia till en jämn smet. Rör ner florsocker, glögg, och lite citron, och vispa till en jämn, ganska rinnig smet.
Vispa grädden, och blanda med glöggsmeten.
Spritsa ut på svalnade muffins, och dekorera gärna med olika strössel.

Klarar sig några dagar utan att bli torra.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0