Halloween-mat
Nudlar, kokade med blå hushållsfärg.
Avocadomos.
Sojakorvar, mandelflarn, ketchup.
Avocadomos.
Sojakorvar, mandelflarn, ketchup.
Lakritsmuffins med violgrädde och violströssel
Rosa Bandet-Muffins
Avocadosallad till Wraps
Snabbmat när den är som godast!
Detta är min variant av wraps, som en kompis bjöd mig på, som i sin tur var en variant av ett recept i Buffé.
Grönsaksblandningen går även att äta som sallad, bara som den är, eller tillsammans med en måltid. Tänk dock på att inte tillsätta tomaten innan den ska ätas, och inte förvara den tillsammans med ev. rester, då den är så saftig att salladen blir rinnig.
Jag gillar att göra mina wraps i ett tunnt bröd som brukar finnas i invandrarbutiker, o då den grövre, osockrade varianten. Med det bröder räknar jag ett per person, eftersom de rymmer så mycket fyllning, men om du använder något mindre bröd, tex. pita- eller små tortillabröd kan man nog vilja ha flera.
Receptet är inte exakt, eftersom grönsakerna kan vara olika stora.
Till ca 4 wraps:
2-3 avocado
1 liten schalottenlök
1 förpackning fetaost
1 liten burk kikärtor (200 gram)
10-15 svarta oliver
1-2 tomater
4 bröd
Några skivor god ost
Skär avocado, lök, fetaost och oliver i mindre bitar, och blanda med kikärtorna.
Skiva tomaten i tunna skivor.
Lägg några skivor ost på ett bröd och värm i mikron tills osten börjat smälta.
Lägg på avocadoblandningen, och toppa med tomater.
Rulla ihop- ät.
Detta är min variant av wraps, som en kompis bjöd mig på, som i sin tur var en variant av ett recept i Buffé.
Grönsaksblandningen går även att äta som sallad, bara som den är, eller tillsammans med en måltid. Tänk dock på att inte tillsätta tomaten innan den ska ätas, och inte förvara den tillsammans med ev. rester, då den är så saftig att salladen blir rinnig.
Jag gillar att göra mina wraps i ett tunnt bröd som brukar finnas i invandrarbutiker, o då den grövre, osockrade varianten. Med det bröder räknar jag ett per person, eftersom de rymmer så mycket fyllning, men om du använder något mindre bröd, tex. pita- eller små tortillabröd kan man nog vilja ha flera.
Receptet är inte exakt, eftersom grönsakerna kan vara olika stora.
Till ca 4 wraps:
2-3 avocado
1 liten schalottenlök
1 förpackning fetaost
1 liten burk kikärtor (200 gram)
10-15 svarta oliver
1-2 tomater
4 bröd
Några skivor god ost
Skär avocado, lök, fetaost och oliver i mindre bitar, och blanda med kikärtorna.
Skiva tomaten i tunna skivor.
Lägg några skivor ost på ett bröd och värm i mikron tills osten börjat smälta.
Lägg på avocadoblandningen, och toppa med tomater.
Rulla ihop- ät.
Små kolapajer med hallon
Detta var mina grattis-pajer till att min kompis Anna-Karin klarat det 1 av sin utbildning.
Inspirerad av Choklad- och Kolapajen ville jag testa att göra en paj med bara kola. Eftersom kolan är så söt tog jag hallon som fyllning.
Jag gjorde pajerna i vanliga, små aluminiumformar.
Till 10 småpajer:
Pajdegen
150 gram vetemjöl
50 gram florsocker
100 gram rumsvarmt smör
1 äggula
Fyllningen
1 burk kondenserad mjölk
75 gram smör
2 msk strösocker
Hallon
Blanda vetemjöl, florsocker och smör till en jämn smet. Tillsätt äggulan, och blanda noga.
Tryck ut smeten i små formar, och ställ gärna i frysen, minst 30 minuter.
Grädda på 200 grader i 10-15 minuter.
När pajdegen gräddas kan kolalagret göras.
Låt kondenserad mjölk, socker och smör smälta samman på svag värme. Koka sedan upp under ständig omrörning tills det tjocknat. Det tar ca 5 minuter.
Fyll pajformarna med hallon (jag tog frysta), och häll över kolasmeten. Smeten bör svalna någon minut, men tänk på att den blir tjockare ju längre den står, och det är enklare att hälla på den när den är rinnig. Har den blivit lite tjockare kan man mjuka till smeten lite med en sked, så det ser jämt och fint ut.
Ställ i kylen minst en timme.
Hallon är ganska sura, så pajerna bör inte sparas i mer än ett par dagar, annars löser de upp pajdegen.
Dekorerade med mina hemmagjorda rosor.
Inspirerad av Choklad- och Kolapajen ville jag testa att göra en paj med bara kola. Eftersom kolan är så söt tog jag hallon som fyllning.
Jag gjorde pajerna i vanliga, små aluminiumformar.
Till 10 småpajer:
Pajdegen
150 gram vetemjöl
50 gram florsocker
100 gram rumsvarmt smör
1 äggula
Fyllningen
1 burk kondenserad mjölk
75 gram smör
2 msk strösocker
Hallon
Blanda vetemjöl, florsocker och smör till en jämn smet. Tillsätt äggulan, och blanda noga.
Tryck ut smeten i små formar, och ställ gärna i frysen, minst 30 minuter.
Grädda på 200 grader i 10-15 minuter.
När pajdegen gräddas kan kolalagret göras.
Låt kondenserad mjölk, socker och smör smälta samman på svag värme. Koka sedan upp under ständig omrörning tills det tjocknat. Det tar ca 5 minuter.
Fyll pajformarna med hallon (jag tog frysta), och häll över kolasmeten. Smeten bör svalna någon minut, men tänk på att den blir tjockare ju längre den står, och det är enklare att hälla på den när den är rinnig. Har den blivit lite tjockare kan man mjuka till smeten lite med en sked, så det ser jämt och fint ut.
Ställ i kylen minst en timme.
Hallon är ganska sura, så pajerna bör inte sparas i mer än ett par dagar, annars löser de upp pajdegen.
Dekorerade med mina hemmagjorda rosor.
Anna-Lenas favoritpaj med Chokladtryffel och Mandelmassa
Jag har den här pajen inlagd redan, men eftersom den heter glutenfri i det receptet är det kanske lätt att missa, för alla som äter mjöl. Pajen är naturligt glutenfri, då botten är gjord av mandelmassa.
Det går bra att göra den med vanliga ingredienser, men lika bra med veganchoklad, mjölkfritt smör, och laktosfri grädde, som i det tidigare receptet här.
Den här gången kallar jag den "Anna-Lenas favoritpaj". Inte för att hon har hittat på receptet, utan snarare för att det är hennes favorit, och hon älskar när jag bjuder på den.
Pajen är superenkel att göra, men behöver stå till sig. Görs med fördel dagen innan.
Till en normalstor pajform;
1 tub mandelmassa, 200 gram
60 gram smör
2 dl grädde
250 gram mörk choklad
Kavla ut mandelmassan så att den passar en pajform, och klä formen. Lägg gärna mandelmassan mellan plastfolie när du kavlar.
Bryt chokladen i små bitar.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt grädden, och ställ bort från plattan. Häll i chokladbitarna, och blanda tills det blir en jämn smet. Värm eventuellt upp smeten lite för att det ska blandas ordentligt.
Häll smeten i pajformen och ställ den kallt för att stelna.
Serveras väl kyld med tex vispgrädde.
Pajen är dekorerad med kanderade rosenblad. Recept på det kommer när jag hittat ett jag är riktigt nöjd med.
Det går bra att göra den med vanliga ingredienser, men lika bra med veganchoklad, mjölkfritt smör, och laktosfri grädde, som i det tidigare receptet här.
Den här gången kallar jag den "Anna-Lenas favoritpaj". Inte för att hon har hittat på receptet, utan snarare för att det är hennes favorit, och hon älskar när jag bjuder på den.
Pajen är superenkel att göra, men behöver stå till sig. Görs med fördel dagen innan.
Till en normalstor pajform;
1 tub mandelmassa, 200 gram
60 gram smör
2 dl grädde
250 gram mörk choklad
Kavla ut mandelmassan så att den passar en pajform, och klä formen. Lägg gärna mandelmassan mellan plastfolie när du kavlar.
Bryt chokladen i små bitar.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt grädden, och ställ bort från plattan. Häll i chokladbitarna, och blanda tills det blir en jämn smet. Värm eventuellt upp smeten lite för att det ska blandas ordentligt.
Häll smeten i pajformen och ställ den kallt för att stelna.
Serveras väl kyld med tex vispgrädde.
Pajen är dekorerad med kanderade rosenblad. Recept på det kommer när jag hittat ett jag är riktigt nöjd med.
Choklad- och kolapaj
Detta är en mycket snaskig paj, för den riktigt sötsugne.
Pajen blir bara bättre av att stå till sig, och kan med fördel göras i ordning en eller två dagar i förväg.
Pajdegen
300 gram vetemjöl
100 gram florsocker
200 gram rumsvarmt smör
2 äggulor
Kolalagret
1 burk kondenserad mjölk
75 gram smör
2 msk strösocker
Chokladlagret
200 gram mörk choklad, bruten i småbitar
1½ dl vispgrädde
40 gram smör
Mandelspån till ganering.
Blanda vetemjöl, florsocker och smör till en jämn smet. Tillsätt äggulorna, och blanda noga.
Tryck ut smeten i en form, och ställ gärna i frysen, minst 30 minuter.
Grädda på 200 grader i 15 minuter.
När pajdegen gräddas kan kolalagret göras.
Låt kondenserad mjölk, socker och smör smälta samman på svag värme. Koka sedan upp under ständig omrörning tills det tjocknat. Det tar ca 5 minuter.
Häll kolasmeten på pajbotten. Låt stå i kylskåpet minst en timme.
(Jag låter den svalna på balkongen innan den ställs in i kylskåpet)
Nu är det dags för chokladlagret.
Blanda mörk choklad, vispgrädde och smör i en kastrull. Värm på svag värme under omrörning, tills chokladen smält och blandats till en jämn smet.
Låt chokladsmeten svalna lite innan du häller den över kolalagret i pajformen.
Låt allt stelna i kylen igen i minst 1 timme.
Pajen blir bara bättre av att stå till sig, och kan med fördel göras i ordning en eller två dagar i förväg.
Pajdegen
300 gram vetemjöl
100 gram florsocker
200 gram rumsvarmt smör
2 äggulor
Kolalagret
1 burk kondenserad mjölk
75 gram smör
2 msk strösocker
Chokladlagret
200 gram mörk choklad, bruten i småbitar
1½ dl vispgrädde
40 gram smör
Mandelspån till ganering.
Blanda vetemjöl, florsocker och smör till en jämn smet. Tillsätt äggulorna, och blanda noga.
Tryck ut smeten i en form, och ställ gärna i frysen, minst 30 minuter.
Grädda på 200 grader i 15 minuter.
När pajdegen gräddas kan kolalagret göras.
Låt kondenserad mjölk, socker och smör smälta samman på svag värme. Koka sedan upp under ständig omrörning tills det tjocknat. Det tar ca 5 minuter.
Häll kolasmeten på pajbotten. Låt stå i kylskåpet minst en timme.
(Jag låter den svalna på balkongen innan den ställs in i kylskåpet)
Nu är det dags för chokladlagret.
Blanda mörk choklad, vispgrädde och smör i en kastrull. Värm på svag värme under omrörning, tills chokladen smält och blandats till en jämn smet.
Låt chokladsmeten svalna lite innan du häller den över kolalagret i pajformen.
Låt allt stelna i kylen igen i minst 1 timme.