Choklad- och kolapaj
Detta är en mycket snaskig paj, för den riktigt sötsugne.
Pajen blir bara bättre av att stå till sig, och kan med fördel göras i ordning en eller två dagar i förväg.
Pajdegen
300 gram vetemjöl
100 gram florsocker
200 gram rumsvarmt smör
2 äggulor
Kolalagret
1 burk kondenserad mjölk
75 gram smör
2 msk strösocker
Chokladlagret
200 gram mörk choklad, bruten i småbitar
1½ dl vispgrädde
40 gram smör
Mandelspån till ganering.
Blanda vetemjöl, florsocker och smör till en jämn smet. Tillsätt äggulorna, och blanda noga.
Tryck ut smeten i en form, och ställ gärna i frysen, minst 30 minuter.
Grädda på 200 grader i 15 minuter.
När pajdegen gräddas kan kolalagret göras.
Låt kondenserad mjölk, socker och smör smälta samman på svag värme. Koka sedan upp under ständig omrörning tills det tjocknat. Det tar ca 5 minuter.
Häll kolasmeten på pajbotten. Låt stå i kylskåpet minst en timme.
(Jag låter den svalna på balkongen innan den ställs in i kylskåpet)
Nu är det dags för chokladlagret.
Blanda mörk choklad, vispgrädde och smör i en kastrull. Värm på svag värme under omrörning, tills chokladen smält och blandats till en jämn smet.
Låt chokladsmeten svalna lite innan du häller den över kolalagret i pajformen.
Låt allt stelna i kylen igen i minst 1 timme.
Pajen blir bara bättre av att stå till sig, och kan med fördel göras i ordning en eller två dagar i förväg.
Pajdegen
300 gram vetemjöl
100 gram florsocker
200 gram rumsvarmt smör
2 äggulor
Kolalagret
1 burk kondenserad mjölk
75 gram smör
2 msk strösocker
Chokladlagret
200 gram mörk choklad, bruten i småbitar
1½ dl vispgrädde
40 gram smör
Mandelspån till ganering.
Blanda vetemjöl, florsocker och smör till en jämn smet. Tillsätt äggulorna, och blanda noga.
Tryck ut smeten i en form, och ställ gärna i frysen, minst 30 minuter.
Grädda på 200 grader i 15 minuter.
När pajdegen gräddas kan kolalagret göras.
Låt kondenserad mjölk, socker och smör smälta samman på svag värme. Koka sedan upp under ständig omrörning tills det tjocknat. Det tar ca 5 minuter.
Häll kolasmeten på pajbotten. Låt stå i kylskåpet minst en timme.
(Jag låter den svalna på balkongen innan den ställs in i kylskåpet)
Nu är det dags för chokladlagret.
Blanda mörk choklad, vispgrädde och smör i en kastrull. Värm på svag värme under omrörning, tills chokladen smält och blandats till en jämn smet.
Låt chokladsmeten svalna lite innan du häller den över kolalagret i pajformen.
Låt allt stelna i kylen igen i minst 1 timme.
Kommentarer
Postat av: MLI
Jag vill ha!!!!! Kan inte du lära kakan att baka den!!!! ;)
Postat av: Moa
Haha! Jag kan lära DIG baka den! :)
Trackback