Marängsvisstårta

Till tårtskolan jag hade i helgen gjorde jag marängsviss som tårta.
 


Marängbotten
Grädde smaksatt med banan
Skivad banan
Mörka chokladknappar
Marängbotten
Banangrädde på, och runt tårtan
Dekorerad med kakao, och hyvlad nougat
Kanterna är täckta med hackade hasselnötter
 


Cheesecake på vit choklad till Anna

En god cheesecake jag gjorde till min kompis Anna efter att hon fyllt år.
Den färdiga kakan måste kylas i minst 6 timmar.
Det går även att frysa kakan, ca 2 månader, men tänk på att jordgubbarna blir rinninga när de tinas, så ställ den på något som samlar upp vätskan.
 
 
Till en springform, med avtagbara kanter
 
Botten
16 digestivekex
100 gram smör
 
Fyllningen
300 gram vit choklad
1,5 dl vispgrädde
0,5 tsk ekologiskt vaniljpulver
250 gram mascarponeost
 
 
Garnering
Jordgubbar
Blåbär
2 påsar vegegel
Saft
Ev. vaniljsocker och vaniljpulver
 
Krossa kexen i en matberedare, eller lägg dem i en påse och kavla sönder dem. Blanda kexen med smöret, tryck ut smeten i botten på formen, och ställ i kylskåpet.
Hacka chokladen i små bitar. Koka upp grädden och vaniljpulvret. Ta kastrullen från plattan, blanda i chokladen, och rör tills den smält.
Lägg mascarponen i en bunke, häll över chokladsmeten, och vispa med elvisp till en jämn smet.
Skiva jordgubbar och ställ på kexbotten, mot kanterna. Fyll formen med smeten, och kyl.
 
Efter några timmar, när kakan börjat stelna lite går det att lägga på garneringen.
Lägg på blåbär och skivade jordgubbar.
Gör vegegelen enligt förpackningen. Jag brukar ta 1 dl saft och 1 dl vatten per påse. Låt gelen svalna något innan den hälls över frukten. Pudra över lite vaniljsocker, och vaniljpulver.
 


 
 
 

Tårtskola

Jag hade tårtskola för några kompisar i lördags.
De fick lära sig i vilken ordning man tar tårtbottnarna, hur enkelt det är att bre på fyllningen med en palett, att det inte alls är så svårt att lägga på marsipanen på ett snyggt sätt, konsten att använa en sprits, hur man täcker en tårta med med choklad, hur man gjuter frukttårta med vegegel, samt hur man göra marsipan/sugarpaste rosor med utstickare, och på fri hand.
Efter tårtskolan var karlar och barn välkommna, så hade vi provsmakning av alla tårtor, och firade Anna, som fyllt år.
 
 
 
 
 
 

 
Visst var de duktiga?

Skogsbärstårta till Sara

Tårtbotten
Vaniljkräm
Drottningsylt
Tårtbotten
Mousse med hallon, blåbär, björnbär och jordgubbar
Tårtbotten
Täckt med vit marsipan
Dekorerad med ett band, och rosor av lila marsipan,
samt strössel
 


Dammsugare

Jag gör dammsugare på samma sätt som vi gör i bageriet, och det kanske verkar omständigt, men jag tycker smeten är lättare att hantera när jag gör så.
Det går kanske att göra allt direkt, och hoppa över att kyla och frysa den, men det är inget jag själv testat.
 
100 gram smör
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
4-5 dl smulor från mjuka och hårda kakor
Arraksessens
ca 200 gram marsipan
ca 100 gram choklad
Florsocker
 
Vispa smör, florsocker, vaniljsocker, o kakao till en pösig smet.
Blanda i kaksmulorna, och essensen efter smak.
 
Kyl smeten.
Dela upp smeten i två delar, rulla ut till samma längd som ett bakplåtspapper, och frys.
Kavla marsipanen, och rulla in rullarna. Pudra över lite florsocker, och kyl.
Kapa rullarna i lika stora bitar, och doppa ändarna i choklad.
 
 


Jag använde vit marsipan med vaniljsmak, samt grön marsipan med päronsmak till mina dammsugare.
 

RSS 2.0