Mascarpone- o limecreme m chokladtryffel
Hittade detta recept på AlltOmMat.se och har kopierat det rakt av, eftersom jag tycker det var helt perfekt.
De skriver däremot att det är viktigt att ha en choklad av hög kvalitet, för tryffeln inte stenar annars, men har jag testat med två olika, båda butikens egna märke, och jag tycker att det blir hur bra som helst! Tryffeln stelnar- men blir inte hård- efter några timmar i kylskåpet och kan antingen serveras direkt, eller efter ca 30 minuter i rumstemperatur för en mjukare variant.
Detta är en enkel dessert som egentligen inte tar så lång tid att göra, men den kräver några timmar i kylen för att bli bra. Det går utmärkt att förbereda dagen innan, men vänta med att lägga på hallonen tills servering.
Receptet räcker till 8 små portioner, som jag tycker är en perfekt storlek. Gjorde dock denna dessert i helgen till en 40-års fest, o då ville jag göra dem lite större och lyxigare, och fick då ut 6-7 stycken av varje sats.
Till 8 portioner
Limecremen
2 äggulor
3 msk strösocker
250 gram mascarpone
1 lime, finrivet skal
1 msk pressad lime
1 dl vispgrädde
Chokladtryffeln
70 gram 70% mörk choklad
1 dl vispgrädde
Till servering
Hallon, färska eller halv-tinade
Mynta
Crèmen
Vispa äggulor och socker pösigt. Blanda ner mascarpone, limeskal- och saft, och vispa ihop. Tillsätt grädde och vispa till en fast kräm.
Fördela i små glas, och ställ in i kylskåpet några timmar.
Tryffeln
Bryt choklad i småbitar och lägg i en kastrull tillsammans med grädde. Värm på svag värme tills de blandats till en jämn smet.
Häll över limecremen, och ställ i kylskåpet.
Servera med hallon och myntablad.
De skriver däremot att det är viktigt att ha en choklad av hög kvalitet, för tryffeln inte stenar annars, men har jag testat med två olika, båda butikens egna märke, och jag tycker att det blir hur bra som helst! Tryffeln stelnar- men blir inte hård- efter några timmar i kylskåpet och kan antingen serveras direkt, eller efter ca 30 minuter i rumstemperatur för en mjukare variant.
Detta är en enkel dessert som egentligen inte tar så lång tid att göra, men den kräver några timmar i kylen för att bli bra. Det går utmärkt att förbereda dagen innan, men vänta med att lägga på hallonen tills servering.
Receptet räcker till 8 små portioner, som jag tycker är en perfekt storlek. Gjorde dock denna dessert i helgen till en 40-års fest, o då ville jag göra dem lite större och lyxigare, och fick då ut 6-7 stycken av varje sats.
Till 8 portioner
Limecremen
2 äggulor
3 msk strösocker
250 gram mascarpone
1 lime, finrivet skal
1 msk pressad lime
1 dl vispgrädde
Chokladtryffeln
70 gram 70% mörk choklad
1 dl vispgrädde
Till servering
Hallon, färska eller halv-tinade
Mynta
Crèmen
Vispa äggulor och socker pösigt. Blanda ner mascarpone, limeskal- och saft, och vispa ihop. Tillsätt grädde och vispa till en fast kräm.
Fördela i små glas, och ställ in i kylskåpet några timmar.
Tryffeln
Bryt choklad i småbitar och lägg i en kastrull tillsammans med grädde. Värm på svag värme tills de blandats till en jämn smet.
Häll över limecremen, och ställ i kylskåpet.
Servera med hallon och myntablad.
Kladdkaka med vit choklad
Söt och kladdig kladdkaka på vit choklad.
2 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
100 gram vit choklad
100 gram smör
½ dl grädde
2½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
(Kokos till formen)
Vispa ägg, socker, och vaniljsocker pösigt.
Smält smöret i en kastrull, tillsammans med grädden.
Hacka ckokladen i små bitar, och rör ihop med smöret. Värm eventuellt på svag värme, och vispa hela tiden. Låt svalna lite.
Blanda mjöl med bakpulver, och vispa ner i ägsmeten.
Rör ner chokladblandningen och blanda ordentligt.
Smöra en pajform. Jag gillar att bröa med kokos.
Grädda i 200 grader, ca 15 minuter.
Kladdkakan blir inte sämre av att förberedas dagen innan, och stå till sig i kylskåpet.
Servera kall med hallon och vispgrädde.
2 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
100 gram vit choklad
100 gram smör
½ dl grädde
2½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
(Kokos till formen)
Vispa ägg, socker, och vaniljsocker pösigt.
Smält smöret i en kastrull, tillsammans med grädden.
Hacka ckokladen i små bitar, och rör ihop med smöret. Värm eventuellt på svag värme, och vispa hela tiden. Låt svalna lite.
Blanda mjöl med bakpulver, och vispa ner i ägsmeten.
Rör ner chokladblandningen och blanda ordentligt.
Smöra en pajform. Jag gillar att bröa med kokos.
Grädda i 200 grader, ca 15 minuter.
Kladdkakan blir inte sämre av att förberedas dagen innan, och stå till sig i kylskåpet.
Servera kall med hallon och vispgrädde.
Halloween-mat 3
Paprika fylld med ris och bulgur blandat med philadelphia.
Paprika fylld med tzay i lite grillolja.
Paprika fylld med tzay i lite grillolja.
Halloween-mat 2
En paprika-katt som läcker broccolimos med parmesan.
Vegetarisk tacofärs med soltorkade tomater och oliver.
Vegetarisk tacofärs med soltorkade tomater och oliver.
Spök-maränger
Till helgens Halloweenfest hade jag med Lakritsmuffins, och Violpannacotta med Hallonspegel, och gjorde dessa små spöken att ha som dekoration.
Lakritsmuffins med Lakritsglasyr
Lakritsmuffins med Lakritsfrosting är inget för den som inte gillar lakrits...
Till ca 20 muffins
2 ägg
1½ dl strösocker
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
75 gram rumstempererat smör
½-1 dl mjölk
1 påse Turkisk Peppar, i små bitar.
(Svart hushållsfärg
Lakritsarom)
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker, och rör ner i smeten.
Tillsätt smöret, o blanda till en jämn smet.
Blanda i mjölken för att göra smeten lite tunnare.
Tillsätt eventuellt svart färg, och lakritsessensen tills smeten fått en bra svart färg, och rör sedan ner Turkisk Peppar.
Häll genast upp smeten i muffinsformar, och grädda i ca 10 minuter på 200 grader.
Lakristglasyr
Räcker till en sats muffins
3 rullar Lakrisal, krossade/mortlade till pulver
50 gram smör, rumstempererat
2 dl florsocker
30 gram philadelphia
1 tsk vaniljsocker
Blanda ihop alla ingredienser och bred, eller spritsa på svalnade muffins.
Till ca 20 muffins
2 ägg
1½ dl strösocker
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
75 gram rumstempererat smör
½-1 dl mjölk
1 påse Turkisk Peppar, i små bitar.
(Svart hushållsfärg
Lakritsarom)
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker, och rör ner i smeten.
Tillsätt smöret, o blanda till en jämn smet.
Blanda i mjölken för att göra smeten lite tunnare.
Tillsätt eventuellt svart färg, och lakritsessensen tills smeten fått en bra svart färg, och rör sedan ner Turkisk Peppar.
Häll genast upp smeten i muffinsformar, och grädda i ca 10 minuter på 200 grader.
Lakristglasyr
Räcker till en sats muffins
3 rullar Lakrisal, krossade/mortlade till pulver
50 gram smör, rumstempererat
2 dl florsocker
30 gram philadelphia
1 tsk vaniljsocker
Blanda ihop alla ingredienser och bred, eller spritsa på svalnade muffins.