Rabarbarber- och jordgubbssmoothie

Detta är en syrlig och frisk smoothie som passar bra att dricka varma sommarkvällar.
Rör ner riven vit choklad, eller byt ut yoghurten mot en med vaniljsmak för en sötare smoothie.

Räcker till två stora glas

120 gram skalad rabarber, i mindre bitar
200 gram jordgubbar
1 tsk kardemumma
1 tsk vaniljarom
½ msk honung
½ dl riven kokos
3 dl naturell yoghurt
ca 2 dl mjölk
Vit choklad, riven

Mixa rabarber och jordgubbar med en stavmixer. Tillsätt kardemumma, vaniljarom, honung, samt kokos, och mixa ihop. Blanda i yoghurt och mjölk.
Häll upp i glas och garnera med riven vit choklad.


Mariebergare

Detta är en himmelskt god kaka, som nästan är som en blandning av botten på chokladbiskvier och maränger.

Kakorna:
2 äggvitor
200 gram skållad malt sötmandel
200 gram florsocker
½ tsk bakpulver

Fyllningen:
50 gram smör
100 gram philadephiaost
100 gram florsocker
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i vitan.
Klicka ut teskedsstora klickar på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen, ca 15 minuter.
När kakorna just kommer ut ut ugnen är de ganska sköra, så de bör ligga och svalna några minuter innan de flyttas från bakplåtspappret.

Fyllningen:
Vispa alla ingredienser tills det blir en vit och fluffig smet. Bred krämen på kakornas undersida och sätt ihop dem två och två.


Laktosfri Chokladtryffelpaj

En mycket god, och väldigt enkel chokladpaj. Jag tycker att den ger lite smak av jul, med choklad och mandelmassa.

1 tub mandelmassa, 200 gram
60 gram mjölkfritt smör
2 dl laktosfri grädde
250 gram mörk, mjölkfri, vegan choklad

Kavla ut mandelmassan så att den passar en pajform, och klä formen. Lägg gärna mandelmassan mellan plastfolie när du kavlar.
Bryt chokladen i små bitar.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt grädden, och ställ bort från plattan. Häll i chokladbitarna, och blanda tills det blir en jämn smet. Värm eventuellt upp smeten lite för att det ska blandas ordentligt.
Häll smeten i pajformen och ställ den kallt för att stelna.
Serveras väl kyld med tex vispgrädde.




Äggmuffins med Västerbottensost (LCHF)

Jag hittade detta recept i min senaste recepttidning, och blev direkt sugen att testa. Det stod i texten att de var enkla att göra, och goda att äta både varma och kalla, och de kan ätas till frukost, mellanmål eller kvällsfikat. Allt stämde.
Fyllningen hittade jag på själv, och där kan man variera efter vad man själv tycker om! Eftersom jag hade både soltorkade tomater och oliver i, som är ganska salta tog jag inget salt.

Jag gjorde detta recept till en muffinsform som rymmer 12 muffins.

5 ägg
1 dl grädde
2 dl riven västerbottensost
nymalt svartpeppar

Fyllning:
Svarta oliver
Soltorkade tomater
Gul lök i knippe


Vispa upp äggen i en bunke. Blanda i grädden, osten och krydda med svartpeppar. Fyll muffinsformarna med smeten och lägg i fyllningen.
Grädda i 200 grader ca 20 minuter.


Banoffeepaj

Detta var en riktigt söt och god paj, som egentligen inte var så svår att göra. Mjölken blir kola-aktig toffee när den kokas. Det kändes som ett stort projekt, bara för att mjölken ska koka i ca 3 timmar, men den sköter sig själv ganska bra.
Jag lägger bananerna på grädden, för jag tycker det ser finast ut så. Om man inte ska äta hela pajen direkt kan botten och kolan förvaras i kylskåpet, och bara de bitarna som ska ätas görs klara med grädde och bananer.

Botten:
200 gram digestivekex
100 gram smält smör

Fyllning:
1 burk sötad kondenserad mjölk (ca 400 gram)
2-3 bananer
2-3 dl vispgrädde
Mörk choklad
Kanel


Ta bort etiketten från burken, och var noga med att får bort allt klister (annars fastnar det i kastrullen sen. Det går att få bort med svinto- men den tar lite tid). Ställ burken i en stor kastrull, och fyll på med vatten så att de täcker burken, och finns extra ovanför.
Koka upp vattnet, och vrid sen ned värmen. Se till att det kokar hela tiden, och att burken alltid är täckt med vatten. Koka minst 2 timmar. Låt svalna ordentligt innan burken öppnas.

Krossa kexen och blanda ihop med smöret. Tryck ut degen i en form med avtagbara kanter. Låt gärna stå kallt tills mjölken är klar.

Bred ut kolan jämt över pajbotten. Vispa grädden och bred ut över kolan. Skiva bananerna och lägg ovanpå. Riv över mörk choklad, och strö över kanel.



Citron- och lakritskaka

Av den här ganska ovanliga blandningen bakade min kompis Helena Bergman en kaka till mig när jag fyllde år, för några år sen. Jag måste erkänna att jag var skeptisk- men den var faktiskt jättegod!

75 gram smör
2 ägg
2½ dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1 tsk rivet citronskal
4 Kick lakritskola (hette tidigare Käck)
Smör och ströbröd till formen


Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt det smälta smöret, vetemjöl, samt citronskal.
Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter, och häll i smeten. Klipp lakritsen i små bitar över smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, i ca 30 minuter. Låt kakan svalna på galler.
Om man gillar sött kan man servera den med vaniljglass. För lite "vuxnare" smak kan man göra grädde med saft av citronen. Går även bra att äta som den är.


Cocktailtomater med mozzarella och basilika

De här tomathalvorna går grilla i ugnen, eller ätas som de är.


1 förpackning cocktailtomater
1 påse mozzarella
Färsk basilika
Olivolja
Örtsalt


Dela tomaterna på mitten, och gräv ur innehållet med en liten sked. Skär mozzarellan i bitar och stoppa ner i tomathalvorna. Ringla över lite olivolja, och lite örtsalt.
Grilla i ugnen på 200 grader tills de fått lite färg.
Strö över basilikablad och servera.



Potatisgratäng med Vtlök och Parmesanost

En enkel och god potatisgratäng.

ca 1 kg potatis
3 dl grädde
3 dl mjölk
3 vitlöksklyftor
2 dl riven ost
1 dl riven parmesanost
ca 1 tsk örtsalt
2 krm svartpeppar
Lite smör till formen

Smörj en ugnsform. Skala och skär (eller skiva tunt i matberedare) potatisen i tunna skivor. Sprid ut i formen, salta, peppra och häll på grädden och mjölken så potatisarna knappt är täckta.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader, i ca 40 minuter.
Ta ut formen ut ugnen, strö över ostarna, och grädda tills potatisen är mjuk, och osten fått en fin färg.


Not pigs in a blanket

Min variant av "pigs in a blanket". Jag gjorde dem med Hälsans Kök´s Cocktailkorvar, som finns i frysdisken, samt Sara Lee´s ekologiska smördeg.


1 påse cocktailkorvar
Smördeg
Färsk rosmarin

Skär smördegen i bitar. Lägg på en cocktailkorv, samt några blad rosmarin, och rulla in i degen.
Grädda i 200 grader, tills degen fått en gyllene färg (ca 10-15 minuter).


RSS 2.0