Tacokrydda, sockerfri
Jag tycker inte att det finns nån bra anledning att stoppa i socker överallt, och kryddblandningar är en sån grej som blir lika bra utan socker.
Receptet är för ganska lite krydda, så jag har tagit fram mått till en lite större sats också.
1½ tsk salt
2 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk spiskummin
2 krm cayennepeppar
2,5 msk salt
0,5 dl chilipulver
0,5 dl paprikapulver
1 msk vitlökspulver
1 msk lökpulver
1 msk spiskummin
1 tsk cayennepeppar
Receptet är för ganska lite krydda, så jag har tagit fram mått till en lite större sats också.
1½ tsk salt
2 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk spiskummin
2 krm cayennepeppar
2,5 msk salt
0,5 dl chilipulver
0,5 dl paprikapulver
1 msk vitlökspulver
1 msk lökpulver
1 msk spiskummin
1 tsk cayennepeppar
Sockerfria vaniljbakelser LCHF
Jag har försökt göra sockerfria, lchf-muffins, men inget recept blir riktigt bra. Men sen testade jag mitt recept på vaniljkaka, och det blev riktigt bra. Jag glömde dock ta tid på hur länge jag hade dem i ugnen, men kolla till dem efter ca 10 minuter. De ska gräddas tills de fått fin färg.
Till 12 muffins
3 ägg
2 dl vispgrädde
50 gram mandelmjöl
0,5 tsk ekologiskt vaniljpulver
1 msk fiberhusk
lite salt
Vispa äggen med vispgrädden. Blanda mandelmjöl med vaniljpulver och fiberhusk, och vispa ner i smeten. Tillsätt salt.
Låt stå minst 10 minuter.
Jag brukar doppa fingret i lite matolja, och smörja botten på muffinsformarna med, så lossnar de lättare från pappret.
Portionera ut i formar, och grädda i 200 grader, ca 10 minuter.
Sockerfri frosting
1 dl vispgrädde
1 msk kakao
50 gram philadelphia
Vispa grädden, blanda i kakao och philadelhia.
Sockerfri mandelmassa
30 gram mandelmjöl
1 tsk vatten
Blanda mandelmjölet och vattnet tills de fått en fast konsistens.
Den är inte lika lätt att forma som vanlig massa, men det går ganska bra.
Jag försökte göra bakelser som såg ut som fågelbon, gräs, och ägg.
Gräset är kokos färgad med grön, vegetarisk hushållsfärg.
Till 12 muffins
3 ägg
2 dl vispgrädde
50 gram mandelmjöl
0,5 tsk ekologiskt vaniljpulver
1 msk fiberhusk
lite salt
Vispa äggen med vispgrädden. Blanda mandelmjöl med vaniljpulver och fiberhusk, och vispa ner i smeten. Tillsätt salt.
Låt stå minst 10 minuter.
Jag brukar doppa fingret i lite matolja, och smörja botten på muffinsformarna med, så lossnar de lättare från pappret.
Portionera ut i formar, och grädda i 200 grader, ca 10 minuter.
Sockerfri frosting
1 dl vispgrädde
1 msk kakao
50 gram philadelphia
Vispa grädden, blanda i kakao och philadelhia.
Sockerfri mandelmassa
30 gram mandelmjöl
1 tsk vatten
Blanda mandelmjölet och vattnet tills de fått en fast konsistens.
Den är inte lika lätt att forma som vanlig massa, men det går ganska bra.
Jag försökte göra bakelser som såg ut som fågelbon, gräs, och ägg.
Gräset är kokos färgad med grön, vegetarisk hushållsfärg.
Chokladmuffins med bitar av vit choklad
Till ca 20 muffins
2 ägg
2 dl strösocker
100 gram smör, rumstempererat
1½ tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 påse vita chokladknappar, 150 gram
Vispa ägg och strösocker pösigt. Tillsätt smör, vaniljsocker, och salt.
Blanda kakao, vetemjöl och bakpulver i en skål, och vispa ner i smeten.
Blanda i chokladknapparna.
Häll upp i muffinsformar och grädda i 200 grader, ca 10 minuter.
Glasyr
25 gram smör, rumstempererat
1 dl florsocker
15 gram philadelphia
0,5 tsk vaniljsocker
Vispa ihop alla ingredienser med elvisp, och bred på svalnade muffins.
Jag täckte mina chokladmuffins med ett tunnt lager glasyr, sugarpaste, samt strössel, som jag fäste med lite glasyr.
Jag kavlade sugarpaste, och tog ut rundlar med hjälp av ett glas. Sen skar jag bort kanterna som var utanför, och vek in sugarpasten på muffinsen.
2 ägg
2 dl strösocker
100 gram smör, rumstempererat
1½ tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 påse vita chokladknappar, 150 gram
Vispa ägg och strösocker pösigt. Tillsätt smör, vaniljsocker, och salt.
Blanda kakao, vetemjöl och bakpulver i en skål, och vispa ner i smeten.
Blanda i chokladknapparna.
Häll upp i muffinsformar och grädda i 200 grader, ca 10 minuter.
Glasyr
25 gram smör, rumstempererat
1 dl florsocker
15 gram philadelphia
0,5 tsk vaniljsocker
Vispa ihop alla ingredienser med elvisp, och bred på svalnade muffins.
Jag täckte mina chokladmuffins med ett tunnt lager glasyr, sugarpaste, samt strössel, som jag fäste med lite glasyr.
Jag kavlade sugarpaste, och tog ut rundlar med hjälp av ett glas. Sen skar jag bort kanterna som var utanför, och vek in sugarpasten på muffinsen.
Minimuffins morotskaka med glasyr
Jättegoda, saftiga minimuffins, som jag hade med mig till sjuårs-kalas. De är väldigt enkla att göra, och håller sig saftiga i flera dagar, men glasyren håller inte lika länge- så mitt tips är att bara dekorera de som ska ätas samma dag!
Till ca 50 stycken
50 gram smör, rumstempererat
2 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
3 finrivna morötter
1 dl vispgrädde
Vispa smöret med sockret, och tillsätt äggen.
Blanda vetemjöl, kanel, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker, vispa ner i smeten.
Tillsätt morötterna och vispgrädden, och vispa ihop.
Portionera upp i miniformar, och grädda i 200 grader, ca 8-10 minuter.
Glasyr
50 gram smör, rumstempererat
2 dl florsocker
30 gram philadelphia
1 tsk vaniljsocker
Vispa ihop alla ingredienser, och bred på svalnade minumuffins.
Till ca 50 stycken
50 gram smör, rumstempererat
2 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
3 finrivna morötter
1 dl vispgrädde
Vispa smöret med sockret, och tillsätt äggen.
Blanda vetemjöl, kanel, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker, vispa ner i smeten.
Tillsätt morötterna och vispgrädden, och vispa ihop.
Portionera upp i miniformar, och grädda i 200 grader, ca 8-10 minuter.
Glasyr
50 gram smör, rumstempererat
2 dl florsocker
30 gram philadelphia
1 tsk vaniljsocker
Vispa ihop alla ingredienser, och bred på svalnade minumuffins.
Jag dekorerade mina minimuffins med morötter av orange och grön mandelmassa, färgat med vegetarisk hushållsfärg.
Vaniljkaka LCHF
När jag försökte hitta något bra recept på en lchf-ugnspannkaka var de flesta recepten jag hittade gjorda med bacon, så jag försökte ta fram något eget. Resultatet blev en kaka som var som en blandning mellan ostkaka och pannkaka, och jag tycker det blev bra. Då jag serverar den till diabetiker äter vi den med färska bär och vispgrädde, och annars har jag ätit den med havreglass med kolasmak- det blev supergott!
Till detta recept använder jag en ugnsform som är lite mindre än den vanligaste storleken.
6 ägg
1 burk kokosmjölk eller 4 dl vispgrädde
100 gram mandelmjöl
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
2 msk fiberhusk
lite salt
Vispa äggen med kokosmjölken/vispgrädden. Blanda mandelmjöl med vaniljpulver och fiberhusk, och vispa ner i smeten. Tillsätt salt.
Låt stå minst 10 minuter.
Häll upp i en ugnsform, och grädda i 225 grader, ca 45 minuter- eller tills kakan fått fin färg.
Serveras varm eller kall. Kan värmas i mikron. Går bra att frysas.
Kakan sjunker ihop när den kallnat, och blir ganska kompakt i konsistensen.
Till detta recept använder jag en ugnsform som är lite mindre än den vanligaste storleken.
6 ägg
1 burk kokosmjölk eller 4 dl vispgrädde
100 gram mandelmjöl
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
2 msk fiberhusk
lite salt
Vispa äggen med kokosmjölken/vispgrädden. Blanda mandelmjöl med vaniljpulver och fiberhusk, och vispa ner i smeten. Tillsätt salt.
Låt stå minst 10 minuter.
Häll upp i en ugnsform, och grädda i 225 grader, ca 45 minuter- eller tills kakan fått fin färg.
Serveras varm eller kall. Kan värmas i mikron. Går bra att frysas.
Kakan sjunker ihop när den kallnat, och blir ganska kompakt i konsistensen.
PRIDE-Cheescake
Som en hyllning till Pride i Stockholm den här veckan- som jag tyvärr inte är på- har jag försökt göra en Pride-Cheesecake, dvs en cheesecake i Prideflaggans färger (Lila, Blå, Grön, Gul, Orange, Röd).
Jag är inte nöjd med hur de olika lagren blandade sig, utan jag tror att man måste låta ett lager frysa till lite, innan man häller över nästa, och så skulle jag vilja ha den gröna och den orangea mörkare.
För övrigt är jag nöjd. Den smakade gott, den ser rolig ut, och återigen har jag lyckats omvända en cheesecake motståndare till cheesecake älskare!
Som med mina andra cheesecakes vill jag påminna om att göra receptet i samma ordning som jag, eftersom vitan alltid måste vispas först, i en ren och torr bunke, med rena, torra vispar.
Till en välfylld form, med avtagbara kanter.
Till botten
300 gram ljusa kakor (jag tog ICAs egna, med vaniljsmak)
25 gram smör
100 gram tinade blåbär
Till smeten
4 ägg
1½ dl strösocker
200 gram philadelphiaost
3 dl vispgrädde
Till 4 olika lager
Blå hushållsfärg
Grön hushållsfärg
Gul hushållsfärg
Röd hushållsfärg
2 msk svartvinbärs koncentrat
1 banan
1 apelsin
½ grönt äpple
Till översta lagret, blir lite som isglass
250 gram frysta jordgubbar
4 msk strösocker
1 msk limejuice
1 påse Vegegel (vegetarisk gelatin från Dr Oetker)
vatten
Krossa kexen (ex, lägg i påse o slå med hammare, eller kavla med en kavel).
Smält smöret, och blanda smör, kex och blåbär. Häll ned i pajformen och pressa ut det till en jämn platta. Ställ i kylskåpet.
Dela på äggen. Lägg äggulorna i en stor bunke, då hela smeten ska blandas ihop där sedan.
Vispa äggvitorna med en elvisp tills de har blivit så fasta att du kan vända bunken upp och ner.
Vispa äggulorna och strösockret till en pösig smet. Tillsätt philadelphiaosten, och vispa på lägsta hastigheten, tills alla klumpar löst upp sig.
Vispa grädden. Den behöver inte vara så hårt vispad. Rör ner grädden i äggulesmeten och vispa ihop på lägsta hastigheten.
Rör försiktigt ner äggvitorna i smeten med en slickepott tills allt har blandats.
Dela upp smeten i fyra skålar.
Skål 1.
Blanda smeten med 1 tsk blå färg, och två msk svartvinbärskoncentrat. Häll över pajbotten, och förvara i frysen.
Skål 2.
Blanda i ½ tsk grön färg i smeten, ta mer om det ser svagt ut. Riv ett halvt äpple, krama ur saften, och blanda ned i smeten. Häll över den blåa smeten, ställ in i frysen igen.
Skål 3.
Blanda smeten med 1½ tsk gul färg. Mosa en banan, och rör ner. Häll över den gröna smeten, ställ in i frysen.
Skål 4.
Pressa en apelsin, och rör ned i smeten. Tillsätt 1½ tsk guld färg, och blanda sen i lite röd färg tills smeten fått en fin orange färg. Häll över den gula smeten, och ställ in i frysen minst 5 timmar.
Sjud jordgubbar, socker, och limejuice med 1 dl vatten, i ca 5 minuter.
Vispa ner en påse vegegel med 2 dl vatten, och koka upp.
Sila jordgubbssmete över vegegelen, blanda och låt svalna lite.
Häll sista lagret på cheesecaken, och frys tills den stelnat.
Ta ut kakan 15-30 minuter innan servering, och låt den tina lite innan formen tas av- annars kan den gå sönder.
Det ingår en del färg i min cheesecake, och där har jag använt vegetariska hushållsfärger jag köpt i Skottland. Jag vet inte hur färgerna i Sverige är, men en vegetarisk röd färg innehåller tex inte E120- utan rödbeta istället.
Jag är inte nöjd med hur de olika lagren blandade sig, utan jag tror att man måste låta ett lager frysa till lite, innan man häller över nästa, och så skulle jag vilja ha den gröna och den orangea mörkare.
För övrigt är jag nöjd. Den smakade gott, den ser rolig ut, och återigen har jag lyckats omvända en cheesecake motståndare till cheesecake älskare!
Som med mina andra cheesecakes vill jag påminna om att göra receptet i samma ordning som jag, eftersom vitan alltid måste vispas först, i en ren och torr bunke, med rena, torra vispar.
Till en välfylld form, med avtagbara kanter.
Till botten
300 gram ljusa kakor (jag tog ICAs egna, med vaniljsmak)
25 gram smör
100 gram tinade blåbär
Till smeten
4 ägg
1½ dl strösocker
200 gram philadelphiaost
3 dl vispgrädde
Till 4 olika lager
Blå hushållsfärg
Grön hushållsfärg
Gul hushållsfärg
Röd hushållsfärg
2 msk svartvinbärs koncentrat
1 banan
1 apelsin
½ grönt äpple
Till översta lagret, blir lite som isglass
250 gram frysta jordgubbar
4 msk strösocker
1 msk limejuice
1 påse Vegegel (vegetarisk gelatin från Dr Oetker)
vatten
Krossa kexen (ex, lägg i påse o slå med hammare, eller kavla med en kavel).
Smält smöret, och blanda smör, kex och blåbär. Häll ned i pajformen och pressa ut det till en jämn platta. Ställ i kylskåpet.
Dela på äggen. Lägg äggulorna i en stor bunke, då hela smeten ska blandas ihop där sedan.
Vispa äggvitorna med en elvisp tills de har blivit så fasta att du kan vända bunken upp och ner.
Vispa äggulorna och strösockret till en pösig smet. Tillsätt philadelphiaosten, och vispa på lägsta hastigheten, tills alla klumpar löst upp sig.
Vispa grädden. Den behöver inte vara så hårt vispad. Rör ner grädden i äggulesmeten och vispa ihop på lägsta hastigheten.
Rör försiktigt ner äggvitorna i smeten med en slickepott tills allt har blandats.
Dela upp smeten i fyra skålar.
Skål 1.
Blanda smeten med 1 tsk blå färg, och två msk svartvinbärskoncentrat. Häll över pajbotten, och förvara i frysen.
Skål 2.
Blanda i ½ tsk grön färg i smeten, ta mer om det ser svagt ut. Riv ett halvt äpple, krama ur saften, och blanda ned i smeten. Häll över den blåa smeten, ställ in i frysen igen.
Skål 3.
Blanda smeten med 1½ tsk gul färg. Mosa en banan, och rör ner. Häll över den gröna smeten, ställ in i frysen.
Skål 4.
Pressa en apelsin, och rör ned i smeten. Tillsätt 1½ tsk guld färg, och blanda sen i lite röd färg tills smeten fått en fin orange färg. Häll över den gula smeten, och ställ in i frysen minst 5 timmar.
Sjud jordgubbar, socker, och limejuice med 1 dl vatten, i ca 5 minuter.
Vispa ner en påse vegegel med 2 dl vatten, och koka upp.
Sila jordgubbssmete över vegegelen, blanda och låt svalna lite.
Häll sista lagret på cheesecaken, och frys tills den stelnat.
Ta ut kakan 15-30 minuter innan servering, och låt den tina lite innan formen tas av- annars kan den gå sönder.
Det ingår en del färg i min cheesecake, och där har jag använt vegetariska hushållsfärger jag köpt i Skottland. Jag vet inte hur färgerna i Sverige är, men en vegetarisk röd färg innehåller tex inte E120- utan rödbeta istället.