PRIDE-Cheescake

Som en hyllning till Pride i Stockholm den här veckan- som jag tyvärr inte är på- har jag försökt göra en Pride-Cheesecake, dvs en cheesecake i Prideflaggans färger (Lila, Blå, Grön, Gul, Orange, Röd).
Jag är inte nöjd med hur de olika lagren blandade sig, utan jag tror att man måste låta ett lager frysa till lite, innan man häller över nästa, och så skulle jag vilja ha den gröna och den orangea mörkare.
För övrigt är jag nöjd. Den smakade gott, den ser rolig ut, och återigen har jag lyckats omvända en cheesecake motståndare till cheesecake älskare!

Som med mina andra cheesecakes vill jag påminna om att göra receptet i samma ordning som jag, eftersom vitan alltid måste vispas först, i en ren och torr bunke, med rena, torra vispar.


Till en välfylld form, med avtagbara kanter.

Till botten
300 gram ljusa kakor (jag tog ICAs egna, med vaniljsmak)
25 gram smör
100 gram tinade blåbär

Till smeten
4 ägg
1½ dl strösocker
200 gram philadelphiaost
3 dl vispgrädde

Till 4 olika lager
Blå hushållsfärg
Grön hushållsfärg
Gul hushållsfärg
Röd hushållsfärg
2 msk svartvinbärs koncentrat
1 banan
1 apelsin
½ grönt äpple

Till översta lagret, blir lite som isglass
250 gram frysta jordgubbar
4 msk strösocker
1 msk limejuice
1 påse Vegegel (vegetarisk gelatin från Dr Oetker)
vatten

Krossa kexen (ex, lägg i påse o slå med hammare, eller kavla med en kavel).
Smält smöret, och blanda smör, kex och blåbär. Häll ned i pajformen och pressa ut det till en jämn platta. Ställ i kylskåpet.

Dela på äggen. Lägg äggulorna i en stor bunke, då hela smeten ska blandas ihop där sedan.
Vispa äggvitorna med en elvisp tills de har blivit så fasta att du kan vända bunken upp och ner.
Vispa äggulorna och strösockret till en pösig smet. Tillsätt philadelphiaosten, och vispa på lägsta hastigheten, tills alla klumpar löst upp sig.
Vispa grädden. Den behöver inte vara så hårt vispad. Rör ner grädden i äggulesmeten och vispa ihop på lägsta hastigheten.
Rör försiktigt ner äggvitorna i smeten med en slickepott tills allt har blandats.

Dela upp smeten i fyra skålar.

Skål 1.
Blanda smeten med 1 tsk blå färg, och två msk svartvinbärskoncentrat. Häll över pajbotten, och förvara i frysen.

Skål 2.
Blanda i ½ tsk grön färg i smeten, ta mer om det ser svagt ut. Riv ett halvt äpple, krama ur saften, och blanda ned i smeten. Häll över den blåa smeten, ställ in i frysen igen.

Skål 3.
Blanda smeten med 1½ tsk gul färg. Mosa en banan, och rör ner. Häll över den gröna smeten, ställ in i frysen.

Skål 4.
Pressa en apelsin, och rör ned i smeten. Tillsätt 1½ tsk guld färg, och blanda sen i lite röd färg tills smeten fått en fin orange färg. Häll över den gula smeten, och ställ in i frysen minst 5 timmar.


Sjud jordgubbar, socker, och limejuice med 1 dl vatten, i ca 5 minuter.
Vispa ner en påse vegegel med 2 dl vatten, och koka upp.
Sila jordgubbssmete över vegegelen, blanda och låt svalna lite.
Häll sista lagret på cheesecaken, och frys tills den stelnat.

Ta ut kakan 15-30 minuter innan servering, och låt den tina lite innan formen tas av- annars kan den gå sönder.



Det ingår en del färg i min cheesecake, och där har jag använt vegetariska hushållsfärger jag köpt i Skottland. Jag vet inte hur färgerna i Sverige är, men en vegetarisk röd färg innehåller tex inte E120- utan rödbeta istället.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0